Foto: N1/Screenshot
Inspekcija traži poništenje izbora rektora Univerziteta u Sarajevu

Inspekcija traži poništenje izbora rektora Univerziteta u Sarajevu


Odluku o poništenju izbora prof. dr. Tarika Zaimovića za rektora Univerziteta u Sarajevu donijela je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

Portal Klix.ba je jučer objavio ovu vijest, a danas je zvanično potvrđena.

Početkom septembra, inspekcija je obavila nadzor nakon anonimnih prijava, pri čemu su već otkrivene određene nepravilnosti. Sada je izdata i naredba za poništenje izbora.

Ovo je potvrdio i aktuelni rektor Rifat Škrijelj na današnjoj press konferenciji, najavivši da će uložiti žalbu na odluku inspekcije.

“Promptno je reagiralo Tužilaštvo KS, na bazi anonimnih prijava, formiralo rpedmet, ustupilo prema MUP-u, uključio se Odjel za suzbijanje privrednog kriminala u izbor rektora, tražili razne dokumente. A danas je kao kruna tog postupanja, odgovorno i javno tvrdim, nasrtaja na autonomiju UNSA došlo rješenje kantonalne inspekcije”, rekao je Škrijelj.

Vladajućoj većini je poručio da, ukoliko dozvole “ovakve napade na UNSA” u trenutku kada njegov mandat ističe 1. oktobra, a novi rektor još nije imenovan, UNSA bi mogla ostati bez rektora.

“Ne piše u aktu šta kad meni istkene mandat šta onda. Nema pravo inspektor naređivati rektoru i UNSA. Mi ćemo to dokazivati. Tražit ćemo da ovo ide prema našem osnivaču dakle Kantonu Sarajevo, skupštini i vladi”, izjavio je.

Anonimne prijave su inicirale inspekcijski nadzor Kantonalne inspekcije KS na Univerzitetu u Sarajevu, fokusirajući se na konkursnu proceduru i izbor prof. dr. Tarika Zaimovića za novog rektora UNSA.

Inspektori su tokom nadzora primijetili da konkursni tekst ima nedostatke, da su prilikom izbora glasali dekani koji nisu upisani u sudski registar, te da su neki predstavnici organizacionih jedinica glasali po ovlaštenju, iako pravilnik zahtijeva lično glasanje.

Najzanimljivije, a ujedno i najvažnije, otkriveno je da je jedan od dva kandidata u trenutku glasanja bio i prorektor, što mu je omogućilo pravo glasa na sjednici na kojoj je biran novi rektor.

U suštini, prof. dr. Tarik Zaimović, kako je potvrđeno, na sjednici na kojoj je izabran za rektora imao je pravo glasa, što mu je automatski dalo prednost nad svojim protukandidatom. Dakle, mogao je glasati za svog protukandidata, ali i za sebe, što je i iskoristio.

Iako etičnost ovakvog postupka ostaje otvoreno pitanje, važno je napomenuti da Zakon o visokom obrazovanju zabranjuje svaki oblik diskriminacije i nejednakog postupanja.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija