Roditelji djece iz Mjedenice na protestima: Zašto narušavaju sreću naše djece?

Roditelji djece iz Mjedenice na protestima: Zašto narušavaju sreću naše djece?


Danas su se ispred Vlade Kantona Sarajevo okupili polaznici dnevnih radno/okupacionih radionica sa svojim roditeljima na protestu.

“Ovo je tek injekcija za bolove” poručili su, uz naglasak da se situacija unutar njihovih porodica neće promijeniti ni nakon 2025. godine.

Na sjednici Vlade Kantona Sarajevo u četvrtak je usvojena uredba kojom se Zavodu povjerava nastavak organizovanja radno/okupacionih radionica za 28 odraslih polaznika. Ova odluka će stupiti na snagu nakon objave u Službenom glasniku KS i važiti do kraja 2025. godine.

Iako su roditelji zahvalni, na protestu su istakli da traže trajno rješenje. Ne žele nagađati šta će se desiti nakon decembra 2025. godine, podsjećajući na težak period kroz koji su prošli sa svojom djecom tokom nedavnog prekida radionica koje se u Zavodu održavaju još od 1986. godine.

Majka Enisa Hrustić, čije je dijete uključeno u Mjedenicu od devete godine, podijelila je svoje iskustvo s ovom ustanovom za N1. Naglasila je njen značaj i poručila da neće stati dok se ne pronađe trajno rješenje.

“Moja djevojčica je prošla inkuziju. Od hiperaktivnog djeteta dobila sam biljku preko noći. Dobila sam preporuku da odvedem dijete u Mjedenicu jer tu ima sav stručni tim koji njoj treba. Dala sam tu svoje dijete. Živjela sam u Kaknju, a nju sam dovodila vikendom i na raspust kod sebe. Dok je išla u školu, pitala sam stručno osoblje da li je moguće da se opismeni, rekli su ‘ne’. Tražila sam da mi socijalizuju dijete i ono je socijalizovano. Ne stidim se nigdje otići sa njom. I do 2. septembra nikakvih problema, ništa, to je šok za nas bio”, rekla je Hrustić.

Na jučerašnje ‘rješenje’ osvrnula se riječima: “Dali su samo mrvice za našu djecu, a hvala svima koji su pokrenuli ovu inicijativu. Mi nećemo stati ovdje, idemo do konačnog rješenja – rješenja koje će osigurati da niko ne pomisli ponoviti ovakvu nepravdu.”

“Jednoj mjedenici koja postoji sedam decenija, i sad to treba srušiti, to nije tako rečeno, to je institucija. Našoj djeci je oduzeto trajno radno pravo. Nas ne zanima politika, nemamo vremena ni za što, osim za našu djecu. Mi ćemo poslati djecu u radionicu po ovoj njihovoj odluci, al mi idemo dalje pravnim putem da se donese stalno rješenje. Hvala za jučerašnjih malo mrvica, ali mi roditelji ne odustajemo“, rekla je majka djeteta.

Ne žele kombinaciju internatskog rješenja i radionica. Ističu da zahtijevaju trajno rješenje u pet ključnih segmenata – vrtić, škola, produženi boravak, internat i radionica.

Na kraju je postavila pitanje zašto se dira u mirnu i sretnu luku njihove djece te uputila apel: “Poslušajte njihove jecaje!”

Podsjetimo, roditelji su protestovali i 13. septembra, kada je Vlada KS izjavila da će se radionice nastaviti, ali da će njihovo održavanje biti povjereno udruženju ili organizaciji od povjerenja. Obrazložili su da radionice za odrasle koji nisu učenici Zavoda ne mogu biti prepoznate kao dio odgojno-obrazovnog programa.

Roditelji su se tome usprotivili, pa su radionice vraćene u nadležnost Zavoda prema konačnom rješenju. Danas roditelji poručuju da će djeca odmah nastaviti pohađati radionice čim se ponovo pokrenu, ali usvojenu uredbu vide samo kao mali korak naprijed u rješavanju problema.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija