Iz SDA prozvali načelnika Čelića: Kockarnica iz Bijeljina radila poslove na sanaciji korita

Iz SDA prozvali načelnika Čelića: Kockarnica iz Bijeljina radila poslove na sanaciji korita


Poslove sanacije riječnih korita i potoka u Čeliću, nakon poplava u junu 2022. godine, preuzela je firma “Slot game” d.o.o. Bijeljina, čija je primarna djelatnost organizacija igara na sreću.

To potvrđuju dvije naredbe Općinskog štaba civilne zaštite, izdate 29. juna i 4. jula 2022. godine, koje je potpisao općinski načelnik Admir Hrustanović iz Stranke za BiH. Prema podacima iz Poslovnog registra Republike Srpske, “Slot game” d.o.o. Bijeljina je firma čija je osnovna i sporedna djelatnost “proizvodnja igara i igračaka”.

Prema informacijama dostupnim na stranici “Slot game industries”, firma sa adresom Pavlovića put 64 u Bijeljini, koja je također upisana u Poslovni registar RS-a, opisuje sebe kao lidera u industriji priređivanja igara na sreću. Pored toga, bave se i prodajom kafe i namještaja. Ipak, u Čeliću je “Slot game”, prema naređenjima, obavljao poslove “čišćenja dijela riječnog korita Čelićke rijeke”, “uređenja korita rijeke Šibošnice” i “čišćenja Bundavskog potoka”.

Faktura izdana 6. oktobra u Bijeljini pokazuje da je Općina Čelić platila 66.631,50 KM za rad dva rovokopača gusjeničara i utovarivača. Sve ove informacije dostavila je Kantonalna uprava civilne zaštite Tuzlanskog kantona, u skladu sa Zakonom o pristupu informacijama, nakon što Općina Čelić nije odgovorila na postavljene upite. Među dostavljenim dokumentima nalazi se i zapisnik o internom pregledu i primopredaji građevinskih radova po dvije pomenute naredbe, a iz zapisnika je vidljivo da su primopredaji prisustvovali načelnik Admir Hrustanović, nadzorni organ Dino Hodžić te predstavnik izvođača Velibor Milošević.

Nejasno je zašto je Dino Hodžić imao ulogu nadzornog organa prilikom primopredaje, s obzirom na to da su u naredbama od 29. juna i 4. jula 2022. godine navedeni Mirzet Imširović, zaposlenik JKP “Čistoća” Čelić, i Esad Slomić, viši referent za urbanizam, kao osobe zadužene za nadzor. Općina Čelić ima usvojene dokumente pod nazivom Procjena ugroženosti i plan zaštite i spašavanja, koji definišu postupke za krizne situacije. U tim dokumentima se spominju firme iz Čelića osposobljene za sanacione radove tokom prirodnih nepogoda, ali posao je ipak dodijeljen firmi iz Bijeljine, koja se ne bavi primarno takvim poslovima.

Načelnik Čelića Admir Hrustanović samo se jednom oglasio na ovu temu te negirao bilo kakve nepravilnosti.

“Firma koja je radila jedan manji dio saniranja od poplava između ostalog posjeduje i valjda i kockarnicu, ali firma je ispunjavala zakonom uslove sve da bi to radila i dostavila traženu dokumentaciju. Ja niti hoću, niti mogu znati šta firma posjeduje i čime se sve bavi, to je prava istina. Za to su radi prijave od strane SDA dolazili i istražni organi i dobili svu potrebnu dokumentaciju i vidjeli da je urađađneo sve u skladu sa zakonom. A ovo je nažalost sve politika SDA u Čeliću, i protiv SDA Čelić sam zbog toga klevete, laži ovo dana ponio privatnu tužbu” izjavio je tada Hrustanović.

Optužbe protiv Hrustanovića iznijela je čelićka SDA, no on, osim što je negirao sve navode, nije smatrao potrebnim da objavi zapisnike o izvedenim radovima niti fotografije radnih mašina. Ti materijali mogli bi poslužiti kao dokaz da je firma, čija je primarna djelatnost organizacija igara na sreću, bila adekvatno opremljena za sanacione radove nakon poplava, kao i da bi prikazali stvarno stanje terena prije i poslije obavljenih radova.

“Kako je moguće načelniče da građani nisu vidjeli te famozne mašine od kockarnice “Slot game” na prostoru naše općine, a po broju sati u fakturama, reklo bi se da su na našoj općini proveli više od dva mjeseca? Gdje Vam je građevinska dokumentacija na osnovu koje ste provjerili tačnost iz izdate fakture? Gdje su Vam dnevnici, nalozi, građevinske knjige”. tražili su odgovore su iz SDA Čelić, ali Hrustanović ih nije dao.

Općinski odbor SDA Čelić također tvrdi da postoje dodatni ugovori sa firmom “Slot game” iz Bijeljine, uz jednu fakturu koja se odnosi na naredbe iz juna i jula 2022. godine. Prema njihovim riječima, firmi je isplaćeno ukupno 234.000 KM u tri tranše, u skladu s ugovorom.

Sve navedene tvrdnje dostavljene su Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona kroz krivičnu prijavu, a ostaje da vidimo hoće li slučaj dobiti sudski epilog.

 



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija