Foto: Anadolija
CIK BiH sproveo simulacija glasanja: Korištena nova oprema

CIK BiH sproveo simulacija glasanja: Korištena nova oprema


U petak je Centralna izborna komisija organizovala simulaciju glasanja u Sarajevu, koristeći optičke skenere.

Ova simulacija je imala za cilj upoznati građane s funkcionisanjem skenera i načinom glasanja putem novih tehnologija.

Građani su imali priliku da vide kako skeneri rade i kako se glasački listići ubacuju u uređaj koji bilježi glasove.

Dana 9. septembra, Centralna izborna komisija je preuzela 174 optička skenera kao dio pilot projekta podržanog od USAID-a BiH. Vrijednost ove opreme iznosi oko pola miliona dolara.

Ovaj pilot projekat će se primijeniti na 145 biračkih mjesta u izbornim jedinicama: Vogošća, Visoko, Tuzla, Mostar, Stolac, Novi Grad i Prijedor.

Direktorica USAID-ovog programa podrške izbornom integritetu u Bosni i Hercegovini, Tihana Bartulac Blanc, izjavila je da je proces glasanja pomoću optičkih skenera gotovo potpuno isti kao i glasanje na standardnim biračkim mjestima.

“Samo povrh glasačke kutije, imate skener i u njega ubacite glasački listić. Tako da nema puno ni interakcije sa glasačkim kutijom. Ili vam skener kaže da je vaš glasački listić skeniran ili u slučajevima, ako ste donijeli glasački listić od negdje drugdje ili ste ga oštetili ili označili na način da ga ne može prihvati, će vam reći da listić nije skeniran i u tom slučaju možete dobiti zamjenski glasački listić”, pojasnila je Bartulac Blanc.

Također je istakla da bi, u slučaju da ne dođe do značajnih poteškoća, ovaj pilot projekat mogao biti proširen na opšte izbore 2026. godine.

“U ovom trenutku to je pilot, ne možemo reći sa sigurnošću, moramo vidjeti što će donijeti pilot, kako će građani Bosne i Hercegovine reagirati, kako će tehnologija iznijeti sve to, hoće li biti problema o kojima razgovaramo ili će sve biti onako kao što smo planirali” kazala je.

Predsjednica Općinske izborne komisije Vogošća, Selma Zunđa, izjavila je da će na svih 48 biračkih mjesta u općini biti postavljeni optički skeneri.

“Mi smo zadovoljni načinom na koji radi skener i načinom na koji ćemo izvršiti utvrđivanje tog izbornog rezultata i prenos transmisije. Vrlo je lagano. Birač dođe, a na biračkom mjestu će se izvršiti identifikacija. Odlazi do člana Biračkog odbora koji će raditi na izdavanju glasačkih listića. U ovom slučaju lokalni su izbori pa ćemo imati dva glasačka listića za nivo načelnika i nivo Općinskog vijeća. Pored toga će dobiti zaštitni folder, odnosno fasciklu, gdje se treba zaštititi tajnost glasanja. Birač potom odlazi iza paravana da izvrši glasanje”, rekla je Zunđa.

Nakon glasanja birač će svoj glas ubaciti u skener na obradu i on završava u glasačkoj kutiji.

Vjeruje da će primjena ove tehnologije doprinijeti smanjenju broja oštećenih, kao i nevažećih glasačkih listića.

Foto: Anadolija

Foto: Anadolija

Foto: Anadolija

Foto: Anadolija

Foto: Anadolija

Foto: Anadolija



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija