Foto: Grad Bijeljina
Neracionalna potrošnja i nezakonito zapošljavanje gradonačelnika Ljubiše Petrovića

Neracionalna potrošnja i nezakonito zapošljavanje gradonačelnika Ljubiše Petrovića


U fokusu gradonačelnika Ljubiše Petrovića bila su radna mjesta unutar Gradske uprave Bijeljina.

Ovu činjenicu potvrdila je i analiza Jedinice za internu reviziju lokalne zajednice.

Osim što je često obećavao da neće praviti razlike među ljudima, Petrović nije u potpunosti ispunio očekivanja građana. Ovaj nedostatak u postupanju ogledao se kroz neplansko zapošljavanje i nenamensko trošenje sredstava iz gradske kase.

Revizija je otkrila da je gradonačelnik tokom svog mandata usmjeravao sredstva na obezbjeđivanje radnih mjesta unutar Gradske uprave, s više od milion maraka potrošenih u 2022. godini na bruto plate radnika zaposlenih na određeno vrijeme. Ovaj podatak dodatno potvrđuje izvještaj internog revizora.

U dokumentu se navodi da je novac utrošen za angažovanje 82 osobe za koje nisu bila planirana sredstva. Uz to, revizori su primijetili da su zaposlenici bili nagrađivani paušalno, bez adekvatne kontrole.

Nezakonita zapošljavanja

Isto tako, izvještaj je otkrio da je Petrović potpisivao ugovore o djelu sa 15 lica suprotno zakonu. Ovi ugovori su bili vezani za poslove iz nadležnosti gradske uprave i Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS.

Utvrđeno je da je na taj način neracionalno potrošeno najmanje 76.166 KM. Ovi ugovori su se odnosili na eksproprijaciju radi uređenja toka rijeke Drine, a revizija nije mogla da potvrdi da su ti poslovi zapravo izvršeni.

I pored ovih otkrića, gradonačelnik nije promijenio svoj pristup zapošljavanju. Tako je i prošle godine raspisao konkurs za 29 pripravnika sa visokom i srednjom stručnom spremom, uprkos upozorenjima o višku zaposlenih.

Prema informacijama o stanju zaposlenosti, u Gradskoj upravi Bijeljina je pored 341 stalno zaposlenog službenika angažovano još 151 lice na određeno vrijeme i 13 na osnovu ugovora o djelu. Ovaj broj značajno premašuje zakonski dozvoljen limit.

Nastavak zapošljavanja bio je evidentan i ove godine kada je nekoliko dana prije izborne kampanje raspisao konkurs za 30 pripravnika u Gradskoj upravi.

Problemi sa trošenjem budžetskih sredstava također su uočeni od strane budžetske inspekcije Ministarstva finansija RS. U prva dva mjeseca 2023. godine, Petrović je nezakonito realocirao više od 1,3 miliona maraka, mimo odluke o izvršenju budžeta.

Značajne propuste u radu potvrdila je i Glavna služba za reviziju javnog sektora RS, koja je Gradu Bijeljina dala negativno mišljenje za prethodnu godinu.

Među zamjerkama su bili prekoračenja budžeta, zapošljavanje na određeno vrijeme duže od 60 dana, kao i kršenja Zakona o javnim nabavkama.

Ova pitanja su predmet istraživanja Republičkog javnog tužilaštva.

Petrovićev mandat u Bijeljini obilježen je i neuspješnim pokušajem opoziva, ali on na osnovu toga ulazi u borbu za novi mandat s dodatnim samopouzdanjem.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija