Forto tvrdi da SDA želi vratiti BiH na začelje Evrope

Forto tvrdi da SDA želi vratiti BiH na začelje Evrope


Hoće li imovina BHRT-a biti predmet nove licitacije, pitanje je za Pravobranilaštvo BiH, ali prvenstveno za Sud u Sarajevu – hoće li poštovati zakone ove zemlje, konkretno Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom.

Dug EBU-a

Ovo je za „Avaz“ kazao ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto, dodajući kako su nove ministre dočekali decenijama ignorirani problemi, a jedan od njih je i 16 miliona KM duga BHRT-a prema Evropskoj radiodifuzijskoj uniji (EBU).

– Moj prijedlog će biti da se iz rezervi ovogodišnjeg državnog budžeta osigura novac za dio dugovanja, a da se ostatak planira u narednim godinama u budžetu institucija BiH, da se na temelju toga sklopi sporazum s EBU-om o vansudskoj nagodbi i ovakvom načinu izmirenja duga. Tako bismo osigurali finansijsku stabilnost BHRT-a, ali i održali vezu s EBU-om, što je od ključnog značaja za sva tri javna servisa u BiH – kaže Forto za Avaz.

Dvije milijarde

U jeku izborne kampanje evropski put malo ko spominje, a Forto ponovo upozorava da BiH riskira da ostane bez dvije milijarde KM, ali da je to i manja šteta od one koju činimo ovakvim odnosom spram evropskih integracija.

– Ne smijemo dozvoliti da nas predstavnici SDA, koji su u posljednjih deset godina uradili manje nego što je učinjeno u prvoj godini mandata ove vlasti, vrate na začelje zapadnog Balkana – ističe Forto.

Sistem naplate

Forto potvrđuje da su problemi s finansiranjem BHRT-a počeli nakon povlačenja RTRS-a iz sistema naplate RTV takse, te dodaje da izostankom sa sjednica Odbora sistema, nadležnog da predloži model naplate, blokiraju bilo kakav dogovor.

– Politička volja da se riješe ovi problemi u prošlosti je izostala i danas se suočavamo sa situacijom koju nije moguće riješiti bez volje sva tri javna RTV servisa u BiH – pojašnjava Forto.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija