Liste čekanja samo se pune već 20 godina: Šta sve trpe onkološki pacijenti?

Liste čekanja samo se pune već 20 godina: Šta sve trpe onkološki pacijenti?


Onkološki pacijenti u Federaciji BiH suočavaju se s mnogim izazovima, a liste čekanja za terapije i lijekove postaju sve duže. Preko 2000 teško oboljelih pacijenata čeka na neophodne tretmane, a nedostatak citostatika i hormonskih terapija dodatno komplikuje njihovu situaciju.

Eldina Zolj-Balenović, novinarka i onkološka pacijentica, ukazuje za N1 na to da cijele porodice trpe zbog visoke cijene života i nedostatka lijekova, zbog čega se mnogi bore da prikupe novac za liječenje.

S obzirom na to da se liste čekanja nisu mijenjale pet i po godina, to pokazuje nedostatak volje nadležnih da poboljšaju situaciju.

Iako je u Kantonu Sarajevo odobreno dodatnih pet miliona maraka za liječenje, problemi ostaju prisutni i u drugim kantonima. Pacijenti iz Tuzlanskog kantona, na primjer, čekaju na nabavku aparata za zračenje od marta prošle godine. Mnogi od njih su primorani putovati u Zenicu, Mostar ili Sarajevo kako bi dobili potrebne tretmane.

Predstojeći protesti, zakazani za 5. oktobar, imaju za cilj skrenuti pažnju na ove probleme. Aktivisti ističu da je vrijeme za promjene prošlo, i da su potrebne hitne mjere kako bi se olakšao život onkološkim pacijentima. Eldina naglašava potrebu za registrima oboljelih kako bi se pratila sudbina pacijenata i omogućilo bolje upravljanje zdravstvenim resursima.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija