Sutkinja Dalida Burzić suspendovana dvije godine ali je primila platu u iznosu od 90.000 KM

Sutkinja Dalida Burzić suspendovana dvije godine ali je primila platu u iznosu od 90.000 KM


Sutkinja Suda Bosne i Hercegovine Dalida Burzić duže od dvije godine je suspendovana zbog istrage u predmetu Dženan Memić.

Iako je prošao veoma dug period, do dana današnjeg je teško ili nemoguće saznati u kojoj fazi je istraga protiv Burzić. Jedino što se moglo čuti za sve ovo vrijeme jeste da je ona u proljeće 2023. godine saslušana u vezi predmeta Memić.

Inače, Burzić je bila glavna kantonalna tužiteljica kada je stradao mladić Dženan Memić u februaru 2016. godine. Od tada do danas porodica Memić neprestano tvrdi da je ona zaštitila Dženanove ubice i svjesno istragu odvela u drugom pravcu, odnosno u pravcu saobraćajne nesreće.

Tužilaštvo BiH je u ljeto 2022. godine pokrenulo istragu o ubistvu Dženana Memića, nakon što je prethodno trajala istraga za prikrivanje stvarnog načina na koji je mladić stradao. U sklopu predmeta, osim Burzić, Tužilaštvo vodi istragu i protiv bivšeg tužioca kantonalnog tužilaštva Merisa Ćate, bivšeg komesara MUP-a KS Vahida Ćosića, saobraćajnog vještaka Ševala Kovačevića i policajca Sakiba Kreme te više NN osoba piše Klix.

Otkad je suspendovana, Burzić uredno svakog mjeseca prima platu. Ako pogledamo Zakon o platama i naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama BIH, vidjet ćemo da je plata sudijama u Sudu BiH 3.800 KM. To znači da je Burzić za 24 mjeseca suspenzije zaradila više od 90.000 KM.

Za sve to vrijeme Tužilaštvo BiH ne izlazi u javnost s informacijama šta se dešava u predmetu Dženan Memić u sklopu kojeg se i vodi istraga protiv nje. Zbog ovakvog i sličnih slučajeva mnogi godinama prigovaraju tužilaštvima u našoj zemlji slabu saradnju s javnošću. Klix.ba je poslao upit Tužilaštvu da nam kažu u kojoj fazi je istraga protiv Burzić, ali odgovor nije otkrio mnogo:

“Predmet je u radu, kada bude donesena tužiteljska odluka, javnost će biti informirana”, kazali su nam iz Tužilaštva.

Ovaj slučaj jedan je od pokazatelja brojnih problema u bh. pravosuđu. Postoje brojni primjeri prigovora za predmete u kojima se vode beskrajno duge istrage, pa i u kojima se vode beskrajno dugi sudski procesi.

Osim po ovom predmetu, Burzić je nedavno došla u centar pažnje i to na početku suđenja nekadašnjoj sutkinji Općinskog suda u Sarajevu Lejli Fazlagić Pašić. Fazlagić-Pašić se vratila nakon nekoliko godina bjekstva u Hrvatskoj i pojavila se na ročištu u predmetu koji se vodi protiv nje. Kazala je da je nevina i da se iza svega krije upravo Burzić koju je navela kao svoju bivšu drugaricu koja je “osvetoljubljive prirode”.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija