Rekordan spoljnotrgovinski deficit RS-a u 2023. godini: Najgori rezultati u posljednjih pet godina

Rekordan spoljnotrgovinski deficit RS-a u 2023. godini: Najgori rezultati u posljednjih pet godina


Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, spoljnotrgovinski deficit u Srpskoj je u posljednjih pet godina najviše narastao tokom prošle godine.

Naime, bilten Zavoda pokazuje da je 2019. godine spoljnotrgovinski deficit iznosio 1,17 milijardi KM, uz pokrivenost uvoza izvozom od 75,5%. U 2020. godini deficit je pao na 1,08 milijardi KM, dok je pokrivenost blago porasla na 75,9%. Tokom 2021. godine, deficit je ponovo porastao na 1,15 milijardi KM, ali je pokrivenost uvoza izvozom dostigla 79,4%, što je bio najveći procenat u prethodnih pet godina.

Međutim, 2022. godina je donijela značajan porast deficita, koji je iznosio 1,74 milijardi KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom pala na 75,7%. Najlošija situacija zabilježena je prošle godine, kada je deficit narastao na rekordnih 1,85 milijardi KM, uz pokrivenost uvoza izvozom od 73,6%. Ovi podaci pokazuju da je prethodna godina bila najlošija za ekonomiju Republike Srpske u posljednjih pet godina, a izvoz je u 2023. bio manji za oko 240 miliona KM u poređenju s prethodnom godinom.

Električna energija je bila najveći izvozni proizvod Republike Srpske u ovom periodu, a njen izvoz je svake godine rastao, dostižući 540,2 miliona KM prošle godine. S druge strane, najveći uvozni proizvod su bila naftna ulja i srodni materijali, čiji je uvoz prošle godine iznosio više od pola milijarde KM.

Ekonomista Slaviša Raković napominje da je važno sagledati širu sliku privrede, ističući da su rezultati spoljne trgovine pokazatelji za državne organe, ali da je potrebno više podataka za ocjenu zdravlja privrede. Profesor Predrag Mlinarević sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu dodaje da na spoljnotrgovinsku razmjenu Srpske značajno utiču trendovi u industrijskoj proizvodnji u EU, koja čini više od 70% spoljne trgovine RS-a.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija