Oktobar u ružičastom: U svojoj borbi građani se često oslanjaju na dobrotvorne organizacije

Oktobar u ružičastom: U svojoj borbi građani se često oslanjaju na dobrotvorne organizacije


Stigao je oktobar, mjesec koji simbolično podsjeća na borbu protiv raka dojke, ali umjesto da se govori samo o prevenciji, ovaj period otkriva i niz problema s kojima se onkološki pacijenti svakodnevno suočavaju.

Udruženja poput “Renesanse” ne samo da se bore za bolji kvalitet života oboljelih, već i za njihove osnovne potrebe, dok nepregledne liste čekanja, nedostatak lijekova i zastarjeli zdravstveni sistem otežavaju život pacijentima širom BiH.

Posebno je teška situacija u Tuzlanskom kantonu, gdje pacijenti putuju u druge gradove zbog nedostatka osnovne opreme.

Poziv na mirno okupljanje 5. oktobra iz Tuzle dolazi kao apel da se obrati pažnja na ove probleme. Ljekari, poput radiologinje Une Delić, pozivaju žene da ne zanemaruju signale svog tijela, jer sve veći broj mladih žena u tridesetim godinama otkriva brzorastuće karcinome.

U zemlji bez obaveznog skrining programa za žene, gdje se naplaćuje PDV na donacije lijekova, građani se često oslanjaju na dobrotvorne organizacije poput Pomozi.ba. Dok država ostaje ravnodušna, volonteri i udruženja pokušavaju spasiti živote onih koje sistem previđa.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija