Foto: Profimedia, EPA
Koliko je moćna iranska, a koliko izraelska vojska?

Koliko je moćna iranska, a koliko izraelska vojska?


Izrael je jučer pokrenuo kopnenu invaziju u Libanonu, a danas je došlo do nove eskalacije sukoba. Izraelska vojska saopštila je da su rakete ispaljene iz Irana na teritoriju Izraela, uz sirene koje su se oglasile širom zemlje. Ova informacija dolazi u trenutku kada visoki dužnosnik Bijele kuće navodi da Sjedinjene Američke Države imaju naznake da se Iran sprema za napad balističkim projektilima na Izrael. Neimenovani izvor također je upozorio da bi izravni napad Irana imao ozbiljne posljedice, piše Crna hronika.

Jakost iranske vojske

Kada govorimo o iranskoj vojsci, važno je razlikovati regularnu vojsku od Islamske revolucionarne garde (IRGC), koja se smatra dominantnom snagom u iranskom vojnog aparatu. IRGC je osnovan 1979. godine i ključna je komponenta iranske vojne moći. Prema podacima Global Firepower, Iran se nalazi na 14. mjestu po vojnim snagama, dok je Izrael na 17. poziciji. Iran ima 1,18 miliona aktivnih vojnika, uz 350 hiljada rezervista, a više od 220 hiljada pripada raznim paravojnim formacijama.

Iran posjeduje 551 avion, uključujući 186 borbenih aviona, te 1996 tenkova, dok je njegova mornarica sastavljena od 101 broda, uključujući 19 podmornica. Uz to, Iran se može pohvaliti jednim od najvećih arsenala balističkih projektila na Bliskom istoku, koji uključuju rakete dometa do 2000 kilometara, što mu omogućava napad na ciljeve u Izraelu.

Nuklearne sposobnosti Irana

Iako Iran službeno ne posjeduje nuklearne bombe, smatra se da je unaprijedio svoj nuklearni program otkako su Sjedinjene Američke Države 2018. godine napustile nuklearni sporazum iz 2015. godine. Američka izvješća sugeriraju da trenutno nema dokaza o aktivnom radu na proizvodnji nuklearnog oružja.

Jakost izraelske vojske

Izraelska vojska, poznata kao IDF, osnovana je 1948. godine i od tada se razvila u jednu od najmoćnijih vojnih sila na svijetu. Prema Global Firepower, IDF se nalazi na 17. mjestu, ali izraelska vojska se odlikuje naprednom tehnologijom i obukom. Izrael ima ukupno 646 hiljada vojnih osoblja, s 173 hiljada aktivnih vojnika.

Izraelske zračne snage broje 656 jedinica, uključujući 323 borbena aviona, dok mornarica ima 109 brodova. Izrael posjeduje najnapredniji sistem protuzračne odbrane, uključujući poznatu Željeznu kupolu, koja štiti od raketa i projektila. Izrael također posjeduje tenk Merkava IV, koji je jedan od najboljih na svijetu.

Američka vojna pomoć Izraelu

Snaga izraelske vojske ne može se sagledati bez podrške Sjedinjenih Američkih Država. Izrael je najveći kumulativni primatelj američke vojne pomoći, s procjenama da je od Drugog svjetskog rata primio oko 150 milijardi dolara. Američka vlada se obvezala godišnje osigurati Izraelu najmanje 3,8 milijardi dolara vojne pomoći, što dodatno jača izraelske obrambene sposobnosti.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija