BiH zaostaje za regijom u cyber sigurnosti: Srbija i Slovenija lideri

BiH zaostaje za regijom u cyber sigurnosti: Srbija i Slovenija lideri


Prema Globalnom Indeksu cyber sigurnosti (GCI) 2024, koji je razvio Međunarodni telekomunikacijski savez (ITU), Bosna i Hercegovina se svrstava u Nivo 4 posvećenosti i razvoja cyber sigurnosti. Iako je ovo u skladu s globalnim prosjekom, BiH je najlošije rangirana zemlja u regionu.

Većina zemalja se nalazi u Nivou 3 i 4 (105 od 194), što ukazuje na to da mnoge države proširuju digitalne usluge i povezuju svoje građane s internetom, ali još uvijek trebaju raditi na integraciji cyber sigurnosti u svoje ciljeve.

ITU ocjenjuje posvećenost država cyber sigurnosti kroz pet ključnih stubova: pravne mjere, tehničke mjere, organizacione mjere, razvoj kapaciteta i mjere saradnje. BiH ostvaruje najbolje rezultate u kategoriji pravnih mjera, sa 12,8 poena od maksimalnih 20, dok najmanje bodova dobija u segmentu tehničkih mjera.

Izvještaj ističe da, iako je država postigla određeni napredak uspostavljanjem osnovnih okvira cyber sigurnosti, i dalje postoje značajni nedostaci, posebno u razvoju kapaciteta i tehničkim mjerama. Resursi za podizanje svijesti o cyber sigurnosti su ograničeni, a postoji potreba za boljom implementacijom nacionalnih strategija i osnivanjem specijaliziranih agencija.

U poređenju s evropskim zemljama, BiH je u istom rangu kao Lihtenštajn i San Marino, a također se svrstava među brojne južnoameričke i afričke države. Zaštita kritične infrastrukture i strategije zaštite djece na internetu u BiH zaostaju za drugima u Evropi.

Kako bi unaprijedila svoj rang, BiH treba fokusirati napore na jačanje tehničkih mjera, uključujući uspostavu funkcionalnog CIRT tima (Cyber Incident Response Team), koji bi bio odgovoran za rukovanje cyber incidentima i minimiziranje njihovih posljedica. Također, edukacija i kampanje u oblasti cyber sigurnosti, kao i jačanje međunarodne saradnje, predstavljaju ključne korake ka poboljšanju situacije.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija