Vijeće Evrope (Foto: EPA-EFE)
Vijeće Evrope sutra razmatra rezoluciju o BiH

Vijeće Evrope sutra razmatra rezoluciju o BiH


Na sutrašnjoj sjednici Vijeća Evrope bit će razmatrana rezolucija o stanju u Bosni i Hercegovini, fokusirajući se na napredak naše zemlje u različitim segmentima. Prema informacijama portala Klix.ba, BiH će se u rezoluciji pohvaliti napretkom na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, kao i izmjenama Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, a koje se odnose na poboljšanje izbornog integriteta.

Međutim, rezolucija također kritikuje vlasti u entitetu Republika Srpska zbog neizvršavanja odluka Ustavnog suda BiH. Svi nivoi vlasti u zemlji su kritikovani zbog neprovođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava, koje se odnose na diskriminaciju unutar Ustava BiH.

U tekstu rezolucije spominje se i uspostavljanje Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici, naglašavajući da je genocid utvrđen pred međunarodnim sudovima, uz napomenu da je krivica isključivo individualna i ne može se pripisati niti jednoj etničkoj grupi.

Vlasti u BiH pozivaju se na provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, popunjavanje Ustavnog suda BiH, donošenje novog zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, kao i na usvajanje “zajedničkog programa učenja historije” u cijeloj zemlji.

Na ovu tačku usvojen je amandman Sabine Ćudić, uz podršku predstavnika 22 zemlje u Vijeću Evrope, koji poziva vlasti u BiH na zabranu veličanja osuđenih ratnih zločinaca u školama.

Zanimljivo je da druge članice Vijeća Evrope, prvenstveno Srbija i Mađarska, nisu dostavile svoje amandmane na ovaj dokument. Tako su uz prvi nacrt dokumenta dodana dva amandmana. Osim već spomenutog amandmana Sabine Ćudić, na tački vezanoj za reforme u obrazovanju dodan je tekst koji se odnosi na pravo svakog djeteta da nastavu sluša na svom maternjem jeziku. Autori ovog amandmana su Ćudić, Saša Magazinović, Mladen Bosić, Boriana Aberg i Piero Fassino.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija