CIK zbog zloupotrebe djece izrekao samo 3 mizerne kazne

CIK zbog zloupotrebe djece izrekao samo 3 mizerne kazne


Centralna izborna komisija BiH je do sada izrekla samo 3 kazne za zloupotrebu djece u kampanji.

Ukupne novčane kazne iznose skromnih 18.500 KM, od čega će 12.500 platiti SNSD. Da li zakoni i institucije u BiH zaista štite djecu?

Roditelji, lokalne zajednice, država… svi su dužni da rade u najboljem interesu djeteta. To je propisano i UN Konvencijom o pravima djece i zakonima u BiH, a od nedavno i Izbornim zakonom BiH, kojim je zabranjena zloupotreba djece u političke svrhe.

Da li je društvo zaista zaštitilo djecu od pogubnog uticaja politike, koji nije primjeren njihovom uzrastu?

Ako je suditi po praksi CIK BiH i indolentnosti prosvjetne zajednice, pa i mnogih roditelja, najbolji interes djeteta je tek mrtvo slovo na papiru.

Tako je CIK izrekao samo 3 kazne, i to u slučajevima koji su, u odnosnu na ono što se svakodnevno dešava na terenu, prilično benigni.
Kaznu fasovali samo neoprezni

Još u junu je SNSD kažnjen sa 4.500 KM, zato što su na dječjoj predstavi u Bronzanom Majdanu “počasni gosti” bili predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković, inače kandidat SNSD za odbornika, te Nikola Šobot, kandidat ove stranke za gradonačelnika Banjaluke. Šobot je i govorio na skupu.

SNSD je prijavio konkurentski PDP, a kao dokaz su dostavili fotografije.

SNSD je nedavno još jednom kažnjen zbog zloupotrebe djece, i to sa 8.000 KM. Mladi socijaldemokrati Ugljevika su donirali sadnice osnovnim školama. Slikali su se s djecom i te fotografije dijelili na društvenim mrežama.

Kazna od 3.000 KM je izrečena i Nebojši Vukanoviću, lideru Liste za pravdu i red, a isto toliko će morati da plati i njegova partija. Vukanović se slikao s djecom ispred štanda svoje stranke i te su fotografije objavljene na društvenim mrežama. Vukanović se pravdao da nije on postavio te fotke, nego je “samo dijelio ono što su drugi objavili”, ali to mu nije pomoglo.

Ovi primjeri pokazuju da su kazne izrečene uglavnom zbog slikanja sa djecom i da su po džepu dobili samo neoprezni i oni koje su “uhvatili” i prijavili, najčešće politički protivnici.

Javna je tajna da političari časte djecu slatkišima, da se slikaju sa njima, da im dolaze u škole i vrtiće, da mitinguju u školskim dvorištima i na dječjim igralištima, ali da ništa od toga nije “procesuirano”.

Ispod radara je prošlo i Dodikovo slikanje sa djecom koja su u Patkovači kod Bijeljine pred njega “spontano istrčala” sa zastavama Republike Srpske.
Roditelji vode djecu na miting

Niko nije istražio glasna šaputanja da pojedini političari djecu časte novcem kako bi zauzvrat od njihovih roditelja dobili glasove. A roditelji često sami dovode djecu na mitinge.

Ombudsman za djecu Republike Srpske, Gordana Rajić, kaže da roditelji često nisu svjesni kakvom riziku pri tome izlažu svoju djecu.

– Roditelji u svakoj situaciji, pa i u ovoj, treba da vode računa o najboljem interesu djeteta i računaju i na dugoročne posljedice izlaganja djeteta javnosti na bilo koji način, a naročito treba voditi računa o zaštiti privatnosti i ličnih podataka djeteta prilikom objavljivanja djetetovih fotografija i snimaka – rekla je Rajićeva za Srpskainfo.

Ona je podsjetila da djeca imaju pravo da budu ravnopravni članovi društva, pa i da budu uključeni u društveni i u politički život, na njima primjeren način i u skladu sa njihovim uzrastom i zrelošću.

– To znači sa treba da budu aktivni učesnici u kreiranju politika i programa koji se prije svega tiču njihove budućnosti, a ne da služe kao ukras u političkim kampanjama – poručila je Rajićeva.

I sociologinja Mirjana Čeko smatra da je bilo kakvo korištenje djece za političku promociju, bilo da li se radi o slikanju s kandidatima, dijeljenju slatkiša ili dočekivanju političara sa zastavama, “manipulacija onima koji su najranjiviji.”

Što se tiče predizbornih mitinga u dvorištima škola i vrtića, to zakonom nije zabranjeno, ali je, kako poručuje Mirjana Čeko, veliko pitanje da li je etično da se politički skupovi bilo koje vrste održavaju u prostorima koji su namijenjeni za obrazovanje i razvoj mladih.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija