Foto: Arhiva
Evo koliko je novca trošeno za predizborne kampanje i ko je najviše trošio

Evo koliko je novca trošeno za predizborne kampanje i ko je najviše trošio


Ukoliko vam se čini da vas sa svih strana bombarduju fotošopirana nasmijana lica političara, niste u krivu. Mnogi kandidati za predstojeće lokalne izbore nisu štedjeli novac na internet oglašavanje, dok su neki gotovo potpuno odsutni.

Tokom 26 dana predizborne kampanje u BiH, na političko oglašavanje putem Meta platformi, uključujući Facebook, Instagram i WhatsApp, potrošeno je oko 275.000 maraka.

Kako ulazimo u završnu fazu kampanje, a prethodna iskustva to potvrđuju, očekuje se da će u posljednjim danima pred izbore troškovi značajno porasti jer kandidati pojačavaju svoje poruke biračima.

Počnimo od Meta liste za kandidate i stranke iz Republike Srpske. Zanimljivo je primijetiti da Savez nezavisnih socijaldemokrata gotovo uopšte nije prisutan među najvećim oglašivačima.​

Stanivuković nije štedio

Kao i ranije, najviše novca među kandidatima iz Republike Srpske potrošio je Draško Stanivuković, koji se kandiduje za drugi mandat gradonačelnika Banje Luke.

Stanivuković je u 26 dana sponzorisao 51 objavu na ovim platformama, što ga je koštalo blizu 16.000 maraka.

Odmah iza njega je, pomalo iznenađujuće, Goran Selak iz SPS-a, koji je do danas potrošio 10.200 KM, uprkos tome što je objavio samo devet postova od početka kampanje.

Na trećoj poziciji nalazi se Jelena Trivić, kandidatkinja za gradonačelnicu Banje Luke, koja je do sada uložila skoro 10.000 maraka u oko 20 objava.

Među vodeće oglašivače uvrstila se i Republička stranka Srpske, na čijem čelu je Slavenko Ristić, vlasnik Tehničkog remonta iz Bratunca. Stranka je potrošila oko 4.000 maraka na oglašavanje, dok je njihov kandidat za načelnika, Mile Pejičić, uložio oko 2.000 maraka.

SPS Gorana Selaka potrošila je nešto više od 2.000 maraka, znatno manje od svog lidera, dok slične sume bilježe i stranice direktora UKC-a Banja Luka, Vlade Đajića iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata, te Nebojše Drinića s liste PDP-a Banja Luka.

Banjalučki SDP također se priključio ovom društvu, izdvojivši 2.200 maraka za oglašavanje.

Slične iznose potrošile su i stranice doktora Mikajla Lazića iz Bijeljine, kandidata SNSD-a, kao i stranica Ujedinjene Srpske.

Zanimljivo je da je iz cijelog SNSD-a najviše novca na oglašavanje na Meta platformama uložio Đajić, dok se kandidat za gradonačelnika Banje Luke, doktor Nikola Šobot, nije našao ni među prvih 60 oglašivača u BiH na Facebooku i Instagramu, s obzirom da je za njegovu stranicu do sada plaćeno samo 832 KM.

Neki portali koji podržavaju određene kandidate našli su se među najaktivnijim političkim oglašivačima.

Naša stranka prednjači u FBiH

U Federaciji BiH, Naša stranka je do sada potrošila ubjedljivo najviše novca, s Edinom Fortom na čelu, koji je uložio gotovo 28.000 maraka u oglašavanje, što je završilo u džepovima Marka Zukerberga.

Na drugom mjestu nalazi se Irfan Čengić, načelnik općine Stari Grad Sarajevo i funkcioner SDP-a, koji je uložio 7.500 maraka.

Nema informacija o Google oglasima

Nažalost, ono na šta su naši političari najviše trošili i ovog puta ostalo je van našeg dosega – Google oglasi.

Najveći svjetski pretraživač, koji privlači najveće investicije i nudi najefikasnije reklame, pruža informacije o političkom oglašavanju tokom predizbornih kampanja, ali samo za određene zemlje i države Evropske unije. Budući da je BiH malo tržište, njihovi analitičari još uvijek nisu objavili ove podatke.

Ostaje da vidimo rezultate krajem sljedeće sedmice, kada će se zbrojiti svi podaci i završiti obračuni za mjesec dana kampanje, piše Capital.ba.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija