Hercegovini prijete poplave: Preporučuje se dodatan oprez

Hercegovini prijete poplave: Preporučuje se dodatan oprez


Agencija za vodno područje Jadranskog mora Mostar izdala je upozorenje o mogućem porastu vodostaja i pojavi bujičnih tokova u naredna dva dana na području Hercegovine, uslijed najavljenih obilnih padavina. Prognozirani porast vodostaja naročito će zahvatiti poplavno područje Tihaljina, Mlade i Trebižat (TMT), kao i srednji i donji tok rijeke Neretve s pritokama.

Općine i gradovi na koje se ovo upozorenje odnosi uključuju: Konjic, Jablanica, Mostar, Čapljina, Grude, Ljubuški i Široki Brijeg. Prema Agenciji, stanovništvo u ovim područjima, posebno uz rijeke koje nemaju adekvatne zaštitne vodne objekte, treba biti na oprezu zbog mogućeg naglog povećanja dubine i brzine vode.

Iz Agencije savjetuju mjerodavnim institucijama da pomno prate situaciju i postupaju prema Federalnom operativnom planu obrane od poplava. Također, službe civilne zaštite trebaju pravovremeno obavijestiti stanovništvo o mjerama opreza, kako bi se smanjile eventualne štete od djelovanja voda.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija