Ima ljudskih žrtava u poplavama i odronima u HNK

Ima ljudskih žrtava u poplavama i odronima u HNK


Velike poplave, ali i odroni, pogodili su područja Jablanice, Konjica, Kiseljaka i Kreševa.

Najgore je u Jablanici. Odronu su prekinuli putnu komunikaciju između Jablanice i Mostara. Saobraćaj na M-17 je blokiran, a odron je odnio i prugu preko koje je vozio voz na relaciji Sarajevo – Ploče.

Prema potvrđenim informacijama, ima i poginulih u poplavama koje su pogodile HNK.

To je potvrdila Marija Buhač, premijerka HNK.

Ona je potvrdila i da pokušavaju angažirati helikopter kako bi se spasilo dijete u Jablanici.

Nezvanično, traga se za još pet osoba na području Jablanice.

“Cestovne, telefonske i internetske veze su u prekidu. Počevši od Mostara, u Drežnici je velika bujica Drežanke srušila par mostova, odnijela 20-ak automobila i za sada nemamo podatak o ljudskim žrtvama na tom području. Zbog odrona, cesta M-17 prema Donjoj Jablanici je neprohodna”, navedeno je u izvješću dok s terena dolaze informacije da su dvije osobe smrtno stradale. Najteža situacija, prema saznanjima s terena, je u Jablanici i okolnim mjestima (Buturović Polje, Ostrožac, Čelebići) gdje je došlo do velikog broja klizišta na kuće, odrona na ceste i plavljenja kuća koje se nalaze uz jezero.” saopšteno je iz Civilne zaštite

Takođe, iz Vlade HNK su uputili apel građanima da ne kreću na put prema Jablanici i Konjicu.

“Upozoravamo na krajnje kritičnu situaciju na sjeveru HNK, gdje su zbog iznimno velikih oborina izlijevanja rijeka i odrona potpuno prekinute prometna, te djelomično i telekomunikacijska infrastruktura. Vlada HNK apelira da niko od građana ne kreće na put prema Jablanici i Konjicu.

Vanredna obraćanja novinarima Vlada i Štab civilne zaštite održati će jutros u 9 sati u Operativnom centru Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK-a (ul. Kneza Višeslava u Mostaru)”, navodi se u saopćenju Vlade HNK.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija