Zubić: “Šta imamo od nacionalnih tema kad nam beba pogine”

Zubić: “Šta imamo od nacionalnih tema kad nam beba pogine”


Nevrijeme iznad BiH posljedica je ciklone koja se s Mediterana premjestila iznad centralne Evrope pa se vratila na jug i koja je nedavno izazvala poplave u nekoliko država, kazao je za “Avaz” profesor Vedran Zubić, navodeći da je pojjačan intenzitet padavina jedan od uzroka nove katastrofe u BiH.

– Međutim, vegetacija i sve ostalo što postoji na ovom prostoru je devastirano antropogenim radom. U prevodu, nema prirode koja će “pokupiti” ono što se iz atmosfere izluči, a onda imate uska riječna korita koja su pregrađena, betonirana, na njima napravljene kuće.

Teško mi je reći koliko je ko kriv. Na prirodu ne možemo utjecati, ali siguran sam da ogroman udio snosi čovjek u posljedicama ovakve kataklizme – dodaje Zubić.

Govoreći o problemu kojem svjedočimo godinama, Zubić u lancu odgovornosti vidi i sve one koji odobravaju prekomjernu sječu šume ili izgradnju na koritima rijeka …

Mještani spasili trudnicu koja je hitno prebačena u Mostar: Nažalost u bolnici izgubila bebu

– Ili su nam krivi Vašington, Moskva, Brisel, Ankara, svemirci … Žali Bože žrtava, sućut obiteljima, to je meni katastrofa. Kad pročita da je stradala i beba čovjek ne zna šta da radi, a da smo krivi – jesmo.

Ništa ne učimo iz sličnih tragedija. Mađarska, Austrija, Slovačka prave nasipe, Češka, Poljska, Hrvatska, samo mi se ponašamo kao da nam je svejedno. Zaista mi nije jasno. Valjda i ova predizborna aktivnost, a ne čujem nikog od njih da priča o urbanoj gradnji, kako će rušiti bespravno izgrađeno, usmjeravati drugačije, vratiti zelenilo.

To je prava tema za lokalne izbore. Šta sad imamo od nacionalnih tema kad nam beba pogine!? – ističe profesor Vedran Zubić.

 



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija