Foto: Klix.ba
Novi raspored birališta: Zašto su mjesta za glasanje okrenuta prema biračkim odborima?

Novi raspored birališta: Zašto su mjesta za glasanje okrenuta prema biračkim odborima?


Lokalni izbori u BiH pod novim pravilima

Lokalni izbori se održavaju širom Bosne i Hercegovine, prvi put prema pravilima koja je uveo visoki predstavnik za BiH, Christian Schmidt, kroz izmjene Izbornog zakona.

Izmjene Izbornog zakona koje je Schmidt nametnuo u martu ove godine uključivale su jednu promjenu koja je mnogima promakla: sva biračka mjesta sada moraju biti orijentisana prema biračkim odborima.

Član 5.5, stav (1) propisuje da “članovi biračkog odbora moraju biti prisutni tokom cijelog procesa glasanja i brojanja glasačkih listića”, što u praksi znači da su biračka mjesta sada orijentisana prema članovima odbora.

Jedna od novina na ovim izborima je korištenje skenera i druge elektronske opreme. Također, u okviru jedne stranačke ili koalicione liste, birači mogu označiti najviše tri preferencijalna glasa.

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini omogućavaju glasanje od 7 do 19 sati.​

Razlozi za izmjenu pravila

Ova promjena ima za cilj spriječiti građane BiH da slikaju svoje glasačke listiće, što se u prethodnim godinama koristilo prilikom prodaje glasova, te da onemogući druge oblike ugrožavanja integriteta izbornog procesa.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija