Foto: Crna-Hronika
Šta će biti sa Trnovom i Berilom? Ko će voditi opštinu?

Šta će biti sa Trnovom i Berilom? Ko će voditi opštinu?


Ibro Berilo, kandidat SDA,ostvario je ubjedljivu pobjedu na Lokalnim izborima i zadržao poziciju načelnika Općine Trnovo.

On nije imao priliku da se zahvali glasačima na ukazanoj podršci.

Iako je Berilo bio u pritvoru, Izborni zakon Bosne i Hercegovine mu je dozvolio da se kandiduje.

Pripadnici SIPA-e su ga uhapsili 5. augusta, zajedno s troje saradnika, zbog optužbi za zloupotrebu položaja u korist investitora na Bjelašnici.

Uprkos pritvoru, Berilo je odlučio da ne odustane od kampanje i kandidature, uz podršku svoje stranke. Na kraju je ostvario uvjerljivu pobjedu nad Bajrom Lindovom, kandidatom SDP-a i Naroda i Pravde.

Dan nakon izbora, otvara se pitanje kako će Berilo upravljati Općinom Trnovo, s obzirom na to da mu je Kantonalni sud u Sarajevu 5. septembra produžio pritvor za dva mjeseca.

Ako optužnica bude podignuta, moguće je da će Berilo ostati u pritvoru duže, pa bi Općina mogla završiti godinu bez načelnika.

U ovakvim situacijama, pomoćnik načelnika preuzima vođenje općine, kao što je bio slučaj s Ibrahimom Hadžibajrićem u Općini Stari Grad. Ipak, Berilova situacija može postati složenija ako optužnica bude potvrđena, a način funkcionisanja Općine Trnovo u narednom periodu ostaje neizvjestan.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija