Šta će donijeti konačni rezultati izbora u Sarajevu: Koliko će stranke imati vijećnika?

Šta će donijeti konačni rezultati izbora u Sarajevu: Koliko će stranke imati vijećnika?


Prema dosadašnjim obrađenim rezultati za načelničke pozicije, vrlo je vjerovatno da do značajnih promjena neće biti.

Benjamina Karić, iz SDP, je pobijedila u Novom Sarajevu. Ona je prva načelnica koja je izabrana direktnim putem. Ona za sada ima preko 450 glasova više od Mumaera Bandića, kandidata SBiH.

Irfan Čengić, također iz SDP, je pobijedio u Starom Gradu, dok je Amar Dovadžija, član NiP, odnio pobjedu u Ilijašu.

SDA je zadržala Vogošću i Hadžiće. Pobjede su odnijeli Migdad Hasanović i Eldar Čomor.

Zanimljivo, da je Ibro Berilo, kadar SDA, iz zatvora pobijedio svog protukandidata za načelničku poziciju u Trnovu. Također, možda i očekivano, Semir Efendić je zadržao načelničku poziciju u Novom Gradu, a Nermin Muzur je to uradio na Ilidži. Obojica su lagano pobijedili svoje protukandidate.

Ono što javnos sada zanima jeste pitanje kako će izgledati situacija u općinskim vijećima, jer oni biraju gradske vijećnike, koji potom biraju gradonačelnika. Pritom nije dovoljna prosta većina, već treba zadovoljiti i nacionalnu strukturu.

Na primjer, ako stranka s prostom većinom u vijeću nema predstavnika iz odgovarajuće nacionalne skupine, a opozicija ga ima, izabrat će se vijećnik iz opozicije.

Prema prvim rezultatima, primjetan je veliki pad NiP-a u općinskim vijećima, dok je SDP zabilježio rast. Zanimljivo je da SBiH sada postaje važan igrač u mnogim općinama, a DF bilježi blagi porast.

Kada se pogledaju procenti u općinama, koalicija sastavljena od SDP, NS i NiP i i koalicija sastavljena od SDA, DF i SBiH)imaju sličan broj glasova, osim u Novom Gradu, gdje su SDA, DF i SBiH uvjerljivo ispred.

U Novom Sarajevu, SDP prednjači s 18,19 posto glasova za vijeće, dok SDA slijedi s 18,01 posto. SBiH ima 16,27 posto, Naša stranka 14,49, NiP 11,43, DF 6,31, Naprijed BiH 4,18, NES 3,78 i Platforma za progres 3,37 posto glasova.

U Starom Gradu, SDP se ističe kao vodeća stranka s osvojenih 24,31 posto glasova. Na drugom mjestu je SDA s 22,16 posto, dok je NiP znatno ispod s 12,8 posto. DF je dobio 12,66 posto glasova, Naša stranka 6,85 posto, SBiH 6,66 posto, Snaga naroda 4,7 posto, NES 4,12 posto i Naprijed BiH 4 posto.

U Općini Centar, Naša stranka osvojila je najveći broj glasova za Općinsko vijeće, s podrškom od 21,06 posto. SDP je dobio 19,18 posto, a SDA 18,10 posto. NiP, koji je ranije bio vodeća stranka, sada ima 13,46 posto, dok je SBiH osvojila 12,81 posto. DF je parlamentaran s 6,73 posto, a NES s 3,09 posto. Ipak, ovi rezultati su nepotpuni, pa postoji mogućnost da NES padne ispod praga od 3 posto.

U Novom Gradu, Stranka za BiH vodi s 30,68 posto glasova, dok je SDA na drugom mjestu s 19,80 posto. NiP je osvojio 12,24 posto, a SDP se nalazi na četvrtom mjestu s 11,48 posto. Naša stranka ima 7,76 posto, dok su još stranke BOSS s 3,99 posto i DF s 3,39 posto glasova. Iako rezultati još nisu konačni, teško je očekivati veće promjene s preostalim glasovima.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija