Završena evakuacija stanovništva iz Jablanice i Konjica zbog najavljenih padavina

Završena evakuacija stanovništva iz Jablanice i Konjica zbog najavljenih padavina


Aldin Brašnjić, direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), potvrdio je večeras za Faktor da je započela evakuacija i zbrinjavanje stanovništva iz ugroženih područja Općine Jablanica i Grada Konjica. Ova mjera preduzeta je zbog najavljenih padavina i nevremena koja se očekuju u narednim satima.

“U Jablanici je već izvršena evakuacija 11 osoba iz Donje Jablanice, a još šest osoba iz jednog naselja. U Konjicu također traje evakuacija, koja će biti završena u roku od pola sata,” izjavio je Brašnjić.

Evakuacija se sprovodi iz preventivnih razloga zbog najavljenih obilnih padavina, koje bi trebale početi oko ponoći. Brašnjić je istakao da se očekuje da bi tokom noći na područjima već pogođenim katastrofalnim poplavama i klizištima moglo pasti i do 90 litara kiše po metru kvadratnom.

“Sve je ovo urađeno preventivno kako bismo izbjegli ponavljanje situacije iz prošle sedmice. Svi evakuisani bit će smješteni ili u privatnim kućama ili u dvoranama, a smještaj je ranije organizovan,” naglasio je Brašnjić.

U naredbi FUCZ-a naređuje se Kantonalnom štabu civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, Općinskom štabu civilne zaštite Jablanica i Gradskom štabu civilne zaštite Konjic da izvrše evakuaciju i zbrinjavanje stanovništva. Također, naređuje se Crvenom Križu Federacije BiH da osigura vodu, hranu, lijekove i higijenske potrepštine za evakuisane stanovnike.

Komandanti i sekretar Crvenog križa dužni su u roku od tri dana dostaviti izvještaj Federalnom štabu civilne zaštite o provedenim aktivnostima.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija