U Republici Srpskoj sve izvozne grane privrede u gubitcima

U Republici Srpskoj sve izvozne grane privrede u gubitcima


Privreda Republike Srpske zapala je u negativne trendove, a izlaz se, prema riječima stručnjaka, ne nazire u ovoj godini. Prognoze su da će ovakvi negativni trendovi biti nastavljeni i u idućoj.

Prema njihovim riječima, trenutna situacija je posljedica višegodišnjeg rata u Ukrajini, kao i sukoba na Bliskom istoku.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske, Pero Ćorić, u razgovoru za “Nezavisne novine” naglašava da privreda već cijelu ovu godinu bilježi negativne rezultate, a takva očekivanja se zadržavaju i do kraja godine.

“Prognoze koje imamo od ljudi koja rade sa inostranstvom su da će se negativna kretanja nastaviti i sljedeće godine, te da bi se tek od polovine naredne godine moglo očekivati da dođe do stabilizacije evropskog tržišta, a samim tim i našeg”, kazao je Ćorić.

Pojasnio je da su gotovo sve privredne grane pogođene krizom, uključujući drvopreradu i obućarsku industriju, dok je zabilježen pad i u metalopreradi.

“Jedino turizam bilježi rast, ali sve u svemu, ove izvozne grane, odnosno firme koje rade te poslove, ugrožene su zbog pada tražnje”, zaključio je Ćorić.

Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, također smatra da je situacija u privredi prilično neizvjesna i da je još prerano govoriti o oporavku.

“Sve dok se globalni negativni trendovi, koji su prouzrokovani sukobima i u Ukrajini, ali i u Izraelu, ne budu stavili pod kontrolu i dok god imamo ovakvu situaciju, mislim da će privreda da bude u fazi pada proizvodnje, ali i pada potražnje”, kazao je Račić i istakao da je to sve posljedica sukoba i neizvjesnosti.

Dakle ne može se predvidjeti poboljšanje dok globalni poremećaji ne budu obuzdani.

Napomenuo je da je već drugu godinu zaredom zabilježen pad industrijske proizvodnje, dok se u prerađivačkoj industriji bilježi i smanjenje broja zaposlenih, što je direktna posljedica izazova s kojima se suočavaju privrednici.

Radovan Pazurević, vlasnik kompanije “Sanino” iz Dervente i predsjednik Područne privredne komore Doboj, istakao je u intervjuu za “Nezavisne novine” da je ponuda iz inostranstva sve manja, iako su i ranije bile oskudne.

Pazurević je istakao da je situacija izuzetno teška, a pregovori o količinama i cijenama izrazito komplikovani, zbog čega ne gaji optimizam u vezi sa poboljšanjem. Očekuje se dalji pad fizičkog obima proizvodnje, dok partneri sve više preusmjeravaju svoje aktivnosti prema Indiji i afričkim zemljama, što dodatno smanjuje potražnju. Gotovo sve industrije bilježe loše rezultate, a prognoze za oporavak su obeshrabrujuće. Iako svi priželjkuju pozitivne promjene, Pazurević naglašava da su očekivanja neizvjesna jer globalni trendovi igraju ključnu ulogu u daljem razvoju situacije.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija