Foto: Fena
Stigao odgovor Šefika Džaferovića ambasadoru SAD-a: Suština problema je Prijedlog zakona o Ustavnom sudu!

Stigao odgovor Šefika Džaferovića ambasadoru SAD-a: Suština problema je Prijedlog zakona o Ustavnom sudu!


Šefik Džaferović, predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odgovorio je ambasadoru SAD-a u BiH na prozivke o ponašanju bošnjačkih delegata u PS BiH.

Džaferović je tom prilikom , rekao da je “razočaravajuće što se ambasador SAD u BiH u svom komentaru na ponašanje bošnjačkih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH nije usmjerio na suštinu problema, a to je sadržaj Prijedloga zakona o Ustavnom sudu koji je predložio delegat SDS-a Želimir Nešković”.

“Tim prijedlogom se, suprotno Ustavu BiH, propisuju pravila za rad Ustavnog suda i na taj način mu se oduzima autonomna pozicija garantirana Dejtonskim mirovnim sporazumom. Propisuje se etnička struktura, uvodi etničko glasanje i odstranjuju sudije koje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava. Valjda je to glavni problem, a ne ponašanje bošnjačkih delegata” izjavio je Džaferović u izjavi dostavljenoj medijima.

Napomenuo je da je Klub bošnjačkog naroda jednoglasno odlučio da ne prisustvuje sjednici Doma na čijem je dnevnom redu “taj skandalozni prijedlog”.

“Znamo za sve ustavne mehanizme zaštite, ali oni ne daju potpunu garanciju da prijedlog neće biti usvojen u Domu naroda.”, dodao je on

Zaključio je riječima da:

“Na kraju, Klub bošnjačkog naroda ne čini samo SDA, niti ima većinu u tom klubu.”



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija