Hrvati u Vitezu vrijeđaju SDA-ovog kandidata: Objavljuju njegove slike sa Pezićem, zlatnim kašikama…

Hrvati u Vitezu vrijeđaju SDA-ovog kandidata: Objavljuju njegove slike sa Pezićem, zlatnim kašikama…


Na izborima u Vitezu je imalo pravo glasanja 23.428 glasača ali je na dan glasanja izašlo nešto manje od 12.000 osoba. Pobjedu za načelnika Viteza odnio je Boris Marjanović ispred koalicijie HDZ BiH,HDZ 1990, i HSS Stjepana Radića sa 6.283 glasova. Njegov protukandidat bio je Mujo Trako koji je skupio 5.301 glas što mu je nedovoljno bilo za pobjedu piše Crna-Hronika.

Bakir Izetbegović je izjavio da su SDP, NiP, Naša stranka namjerno pomagali HDZ-u u Srednjoj Bosni.

“Kandidujući čovjeka u Novom Travniku, Jajcu, Vitezu i tako dalje, koji treba, ustvari, da podijeli bošnjačko glasačko tijelo i pomogne HDZ-u da izabere svog načelnika. I, nažalost, uspjeli su u nekim slučajevima. Ne znam je li to slučaj u Mostaru, ali vrlo su tanko prošli.” – izjavio je Bakir Izetbegović.

Međutim SDA-ov kandidat Mujo Trako našao se na udaru hrvatskih ekstremista koji svakodnevno na društvenim mrežama provociraju, ismijava ali i prijete Traki ali i njegovoj porodici. NN osobe sa lažnih profila počeli su objavljivati fotografije gdje je Trako u društvu Elvedina Pezića, na njegove fotografije postavljali su i zlatne kašike…

Zbog toga su se oglasili iz SDA.

“Poštovane građanke i građani,

Naš kandidat za načelnika, kojeg podržava više od 5.500 glasača, te cijeli naš tim, vodili su fer i korektnu predizbornu kampanju, fokusiranu na razvoj, prosperitet i zajedništvo. Tokom kampanje, nismo ulazili u nacionalne teme niti smo se služili prijetnjama ili prljavim taktikama. Naša vizija je bila i ostala pozitivna – za dobrobit svih građana.

Međutim, u proteklim danima, suočili smo se s ozbiljnim prijetnjama i napadima koji su rezultat straha i panike pojedinaca i grupa koje su uplašene našom uspješnom i dostojanstvenom kampanjom. Ove prijetnje nećemo tolerisati, te smo, u skladu sa zakonom, podnijeli krivičnu prijavu protiv onih koji su odgovorni za širenje nacionalne mržnje i poticanje nasilja na društvenim mrežama.

Pozivamo sve nadležne institucije da hitno poduzmu zakonske mjere, provedu istragu i sankcionišu pojedince i grupe koje svojim djelovanjem prijete sigurnosti građana i produbljuju nacionalne tenzije. Potrebno je osigurati da se zakoni jednako primjenjuju na sve i da se stvori sigurno okruženje u kojem ćemo svi moći živjeti u miru i međusobnom poštovanju.

Želimo jasno poručiti da ćemo se i dalje boriti za naše građane, za sigurnu, razvijenu i tolerantnu općinu. Naša kampanja je bila i ostaje usmjerena na konkretne projekte i rješenja koja će unaprijediti životni standard svakog građanina, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost. Zahvaljujemo se svim našim glasačima na podršci i pozivamo nadležne institucije da hitno reaguju i spriječe dalje širenje mržnje i razdora u našoj općini” – izjavili su iz SDA organizacija Vitez.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija