Zahiragić (SDA): Do nogu smo potukli ‘Trojku’

Zahiragić (SDA): Do nogu smo potukli ‘Trojku’


Gostujući u ‘DDBiH’ potpredsejdnik SDA Haris Zahiragić je prezentirao razloge za zadovoljstvo ove stranke, posebno u odnosu na Kanton Sarajevo

‘Stranke ‘Trojke ‘imaju u odnosu na prošle izbore imaju duplo manje glasova. NiP je sa 39 hiljada na prošlim opštim izborima, odnosno 46 na prošlim lokalnim, ali evo da uzmemo opšte prije dvije godine spao na jedva 25.000 glasova. To je pad od skoro 40%.

Naša stranka je sa 27 hiljada pala na 14 hiljada. Naša stranka, sveukupno u Sarajevu ima jedva 14 hiljada glasova. Taj SDP koji se pokušava proglasit za pobjednika izbora je prije dvije godine imao 34 hiljade glasova, sada i oni imaju 25.

‘Trojka’ je značajno kalirala u Kantonu Sarajevo, a načelnici su , npr Mandić pao za koliko hiljada glasova, deset. I dalje je načelnik, ali je to trend koji se ne može zaustaviti.

Bivša gradonačelnica Benjamina Karić, još uvijek nije sigurna da će pobijediti, a prošli put je Tanović Koldžu pobijedio 17 na prema 6 hiljada glasova. Pogledajte vijeća.

SDA je ili prva ili druga stranka u svim vijećima u opštinama Sarajeva, čak i u Starom gradu. Tu sada imamo osam mandata i to je historijski rezultat za SDA. Naš kandidiat profesor Jahja Muhasilović ima najviše glasova od svih 300 kandidata iz Stargog grada. Mi mso vrlo zadovoljni rezultatom Starog grada jer smo na diobi prvog mjesta a na prošlim smo bili treća ili četvrta stranka.

U Centru smo na diobi drugog mjesta. U Novom Sarajevu smo na diobi prvog, a kandidat koji ima najviše glasova od svih je naš mladi a sjajni Kerim Balić. Dakle mi smo u uslovima potpune opozicije, a u Sarajevu smo opozicija na svim nivoima , razbili sve mitove da SDA korisit javna preduzeća i poluge vlasti da bi sakupljala glasove, što je , sjetićete se , bio narativ ‘Trojke’, obrazlaže rezultate Zahiragić i dodaje još jedan kuriozitet obvih izbora:

SDA je tradicionalno pobijeđivala u općinama oko Sarajeva ali sad u četri gradske općine SDA je prva stranka, tu smo negdje sa Strankom za BiH vidjećemo ko će biti prvi. Dakle SDA, Stranka za BiH i DF su u četri gradske općine potukli ‘Trojku’ i to je trend koji je nezaustavljiv.

U Kantonu, da prevedem na jezik opštih izbora, da su u nedelju održani opšti izbori SDA, SzBiH i DF bi imali 20 mandata a ‘Trojka’ 15. Na prošlim izborima, oni su imali 19. Tako brzo je kalirala ‘Trojka’ i to je trend koji je nezaustavljiv’ prezentira razliku izmedju prošlih i posljednjih lokalnih izbora i značajne promjene glasanja birača u korist SDA , Stranke za BiH i DF-a.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija