Pregovori između Vlade ZHK i sindikata srednjih škola: Osam mjeseci bez dogovora o povećanju plata

Pregovori između Vlade ZHK i sindikata srednjih škola: Osam mjeseci bez dogovora o povećanju plata


Danas je u Širokom Brijegu održan sastanak između predstavnika Vlade Zapadnohercegovačkog kantona i Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama, a obje strane su izrazile nadu u postizanje dogovora.

Predsjednik Vlade ZHK, Predrag Čović, podsjetio je da je posljednji Kolektivni ugovor istekao u februaru ove godine, te da od 1. juna više ne vrijedi. Istakao je da su ranije postigli sporazum sa sindikatima osnovnih škola, MUP-a i kantonalnih službenika o povećanju plata od sedam posto, te da su istu ponudu dali i sindikatu uposlenih u srednjim školama, ali do sada bez uspjeha.

“Sedam posto je izračunato na temelju inflacije koja je procijenjena na dva posto i procjene da će ovogodišnji proračun rasti tri posto. Svi korisnici kantonalnog budžeta imaju relativno male plate, stoga se moramo potruditi da taj status poboljšamo u realnim mogućnostima,” kazao je Čović.

Predloženo povećanje plaće od 7+7+7 bi, kako je naveo, značilo završetak pitanja povećanja plata u naredne tri godine.

Predsjednica Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama HNK, Jasminka Petric, ukazala je na to da je od isteka kolektivnog ugovora prošlo osam mjeseci, a da nisu postignuti nikakvi pomaci. “Vlada cijelo vrijeme nudi isto, a mi to odbijamo. Tražili smo valorizaciju rada djelatnika, ali do danas nismo naišli na razumijevanje,” izjavila je Petric.

Osvrnula se i na ranije dogovorene opcije povećanja plaća, ističući da je prethodni kolektivni ugovor sadržavao članak prema kojem bi osnovica plaće trebala biti 50 posto od prosječne federalne plate.

“Generalni štrajk je posljednja opcija. Dva puta smo bili u generalnom štrajku, to je težak proces, i nije nam glavna opcija. Nadamo se da ćemo postići sporazum koji će nas pomaknuti s mrtve točke,” zaključila je Petric.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija