Svjetlo na kraju tunela: Radnici RMU ‘Kakanj’ dobili šansu za penzionisanje zahvaljujući odluci Vlade FBiH

Svjetlo na kraju tunela: Radnici RMU ‘Kakanj’ dobili šansu za penzionisanje zahvaljujući odluci Vlade FBiH


Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, donijela je Odluku o uplati zaostalih neuplaćenih obaveza za penzijsko i invalidsko osiguranje, čime će se omogućiti uvezivanje radnog staža za 30 radnika Rudnika mrkog uglja „Kakanj“ d.o.o. Kakanj.

Odlukom se odobrava uplata sredstava u ukupnom iznosu od 1.268.651,68 KM za neuplaćene doprinose za PIO/MIO radnicima koji su stekli uslove za penzionisanje. Ovaj iznos bit će isplaćen iz sredstava RMU „Kakanj“, a realizaciju odluke zaduženi su JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo, RMU „Kakanj“, Federalni zavod za PIO i Porezna uprava FBiH.

Vlada Federacije BiH je ranije donosila slične odluke o uplati zaostalih obaveza za PIO/MIO u cilju uvezivanja radnog staža radnicima zavisnih društava – rudnicima uglja u okviru Koncerna „Elektroprivrede BiH“. Ove obaveze su isplaćene iz sredstava zavisnih društava-rudnika, uz podršku odluka o odobravanju sredstava za pozajmice tim društvima, donesenih 25.5.2021. i 17.10.2023. godine.

U obrazloženju se ističe da je RMU „Kakanj“ obratio pažnju „Elektroprivredi BiH“, kao vladajućem društvu, s zahtjevom da uplatom doprinosa za PIO/MIO omoguće uvezivanje radnog staža radnicima koji su stekli uslove za penzionisanje zaključno s 31.5.2024. godine.

Nakon toga, Elektroprivreda se obratila Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije sa molbom za donošenje Odluke o uplati zaostalih neuplaćenih obaveza, čijom realizacijom se osigurava nastavak procesa restrukturiranja rudnika uglja, kako je saopćeno iz Ureda Vlade FBiH za informisanje.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija