Bivši direktor Zavoda Pazarić: Sabina Ćudić je nedavno bila u posjeti Zavodu i začudilo nas je zašto nam to nije rekla ranije nego baš na Dan djeteta da ih objavi?!

Bivši direktor Zavoda Pazarić: Sabina Ćudić je nedavno bila u posjeti Zavodu i začudilo nas je zašto nam to nije rekla ranije nego baš na Dan djeteta da ih objavi?!


Ovih dana domaća i regionalna javnost bruji o fotografijama koje su snimljene u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Na fotografijama najmlađi čije su ruke ili noge zavezane za radijatore, krevet, drugi namještaj u sobama…

Nakon objavljenih snimaka brojni domaći i međunarodni zvaničnici, institucije, organizacije… osudile su dešavanja u Zavodu. Protestirali su brojni građani u Sarajevu tražeći od vlasti da sankcioniraju rukovodstvo Zavoda, kazne one koji su vezali djecu… Građani traže da se pokrene krivična odgovornost protiv onih koji su to uradili.

Redžep Salić, direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, prije dva dana, a nakon što je sve objelodanjeno, kazao je kako te fotografije nisu nastale za vrijeme njegovog madata. Također je ocijenio da je ovo atak na žene koje rade s ovom djecom. Zamolio je sve da zaštite žene koje rade sa bolesnom djecom u Pazariću odnosno da se njihov čestiti rad ne pokazuje na ovaj način.

Direktor Salić je u Vijestima u 7 Hayat TV, večeras komentirao proceduru za njegovu i smjenu Upravog i Nadzornog odbora, koju je danas pokrenula Vlada FBiH.

“Potez Vlade ne treba komentarisati. Tamo su ozbiljni ljudi. Kada su donosili odluku, vjerovatno su o svemu vodili računa. Kao legalista prihvatam svaku odluku koju Vlada donese” – kazao je Salić za Vijesti u 7 Hayat TV-a.

Govorio je o spornim fotografijama odnosno o tome koliko su one autentične.

“Kada sam za to saznao, odmah sam pokrenuo internu proceduru. Sve njegovateljice koje rade u tom odjelu smo provjerili. I one tvrde da je posteljina koja se vidi na fotografijama, nije trenutna odnosno da je odranije. Znači, objavljene fotografije su stare. Mi imamo videonadzor. Danas je, između ostalih, u Zavodu bila i tužiteljica i uzeli su svu potrebnu dokumentaciju. Sabina Ćudić je nedavno bila u posjeti Zavodu i začudilo nas je zašto nam to nije rekla ranije nego baš na Dan djeteta da ih objavi?! Ali, bez obzira na sve, oštro osuđujem svako vezivanje djece. Tražim najhumanije standarde prema toj djeci, ono što je u skladu sa zakonima, humanim i etičkim.

Na pitanje koliko je u cijeloj ovoj situaciji politike, koliko želje da se umire protesti građana, a koliko stvarne potrebe da se smijeni aktuelno rukovodstvo zavoda, te da li očekuje pozitivan rasplet i pozitivan ishod za djecu prvenstveno, Sadić je odgovorio:

“Podržavam proteste građana koji zaista brinu. Treba da se stidimo svih podataka koji dolaze iz Zavoda. Porezna uprava je završila svoj dio posla. Vidjet ćete kako su pravljene vile, kako se prao novac od naše djece. Dokle god su ti protesti i dokle god ima takve podrške, tu nema politikanstva. Kada nestane protesta, onda to prelazi u politiku.

Gost je puno ranije ukazao na kriminal u Zavodu u Pazariću, a na kraju je smijenjen. Da li je se to slučajno desilo ili ne, bilo je naredno pitanje koje smo mu postavili.

“Kada Vlada donese takvu odluku u ovako teškoj situacaji, to je pravedna odluka. Ako je ta odluka u korist Zavoda i štićenika, apsolutno je podržavam.

Ovih dana su Zavod posjetila inspekcije, policija, istražni organi…

“Konačno je izgleda državi stalo da vidi kakvo je stanje u Zavodu. Dva mjeseca sam prozivao, ukazivao na probleme… U međuvremenu Vlada je počela donositi neke odluke koje su mi bile nejasne. Neko je pokušao da polako prikriva neke stvari. Kriminal koji se desio u Zavodu – to niko ne može zaustaviti. Ako želimo reformu, trebamo sistemski napraviti rješenje, u svim segmentima. Stanje u Zavodu nije dobro. Klima se pogoršava na ovaj način. Ako ministarstvo nije dalo nijedne marke u ovoj situaciji, onda se pitam šta ljudi očekuju? Onda su protesti opravdani. Taj Zavod i ta djeca nikada neće izaći iz mog srca bez obzira šta se desilo – kazao je Salić za Vijesti u 7 Hayat TV.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija