Radončić: U ovoj teškoj situaciji važno je braniti interese Bošnjaka i građanski koncept

Radončić: U ovoj teškoj situaciji važno je braniti interese Bošnjaka i građanski koncept


Predsjedništvo Saveza za bolju budućnost BiH usvojilo je danas odluku da prihvati sporazum o koaliciji s SDA i DF-om, kao i da Fahrudin Radončić, lider SBB-a bude ministar sigurnosti BiH. Odluka je usovjena jednoglasno, a Damir Arnaut pokušao je da izvrši sovjevrsni pritisak na stranačko Predsjendištvo da promijeni odluku u vezi sa smjenom Vlade KS. Kako je novinarima kazao Admir Čavka, potpredsjednik SBB-a Arnaut je rekao da je imao razgovor s ambasadorom SAD i Velike Britanije i da su oni na neki način zahtijevali da Vlada KS opstane i da su oni uslovili to.

-Mi nismo pristali na uslovljavanje , mi smo veliki politički projekat i nećemo nikome dozvoliti da nas uslovljava. Također, prihavili smo odluku Damira Arnauta koji je podnio ostavku na mjesto potpredsjednika SBB-a i člana Predsjedništva, a mi smo donijeli i odluku da Damir Arnaut bude smijenjen s mjesta potpredsjednika i člana Predsjedništva a o svim narednim koracima ćemo obavijestiti javnost. Želim reći da je gospodin Arnaut rekao da je taj zahtjev iznuđen od Ambasade Velike Britanije i Ambasade SAD u BiH , stoga je Predsjedništvo SBB-a donijelo odluku da Arnauta smiejni s mjesta tih pozicija- kazao je Čavka.

Novinarima se obratio i lider SBB-a Fahrudin Radončić. Na pitanje kako komentira navode Damira Arnauta da su predstavnici ambasada favorizirali vladu šestorke u Kantonu Sarajevo, Radončić je odgovorio da ne vjeruje da se to dogodilo.

– Vi kao odgovoran politički projekat na to morate odgovoriti suverenim odlukama čak iako čovjek nije rekao istinu, a jeste, on je na Predsjedništvu izjavio da je jučer imao sastanak sa ambasadorom SAD u Sarajevu. Ja lično poznajem gospodina ambasadora i čvrsto vjerujem da se to nije dogodilo. Čisto sumnjam da su britanski i američki ambasador kao jako iskusni diplomate, kao zemlje koje puno pomažu Bosni i Hercegovini, kao zemlje koje se nikada nisu miješale u formiranje vlasti na način da imaju svoje favorite i da naređuju koja će vlast činiti vladajuću koaliciju, 100 posto sam siguran da oni to nisu uradili. S druge strane imate članove Predsjedništva koji s razlogom traže da SBB pokaže svoju suverenost kada su u pitanju ucjene ma kojeg člana SBB-a bio.

Radončić je odgovorio i na pitanje novinara hoće li Arnaut ostati član SBB-a.

– On je meni ovdje na izlasku rekao da ostaje član SBB-a, on nema izborni legitimitet kao gospodin Zvizdić sa 40 hiljada glasova, gospodin Damir Arnaut je na kompenzaciji. To znači da on sa četiri hiljade glasova nije mogao ući u Predstavnički dom, jer je recimo gospodin Jusko imao 10 hiljada glasova. Ušao je zbirom svih naših glasova. Ima obavezu da provodi politiku SBB-a, a poslanik koji uđe samostalno ima legitimitet da izađe iz stranke i da provodi politiku koju su mu dali glasači. Ali, glasači nisu izabrali gospodina Arnauta, nego mi – rekao je Radončić.

Inače, Arnaut je “pobjegao” nakon sjednice, izbjegavajući tako odgovoriti na pitanja novinara.
Govoreći o koaliciji sa SDA i DF-om, Radončić je kazao da su on, Bakir Izetbegović i Željko Komšić procijenili da u trenutku kada je zaista izuzetno teška politička situacija u BiH, da se treba ponašati odgovorno i nesebično.

– Imate situaciju da se Hrvatska i Srbija takmiče u naoružavanju. Imate situaciju da iz Srbije, pa i Republike Srpske dolaze glasovi da je to jedna teritorija. Imate situaciju da Albanija i Kosovo ukidaju granice. Imate situaciju da neko migrante u ogrominim talasima šalje u ovu zemlju, pa možda i u Evropsku uniju. U takvoj situaciju ostaviti Bošnjake bez minimalnog jedinstva i ostaviti Bošnjake bez onog što se zove građanski koncept gospodina Komšića, za nas bi bilo neodgovorno. Ako je ko patio od zlupotrebe vladajuće stranke, patio sam ja. Ali vi kao odgovoran čovjek nemate pravo da svoju sujetu stavite ispred interesa BiH i njenih građana. Tako da ću ja biti, naravno ako to potvrdi Predstavnički dom, ministar sigurnosti BiH – naveo je Radončić.

On je kazao da je sljedeći korak Kanton Sarajevo.

– Vidjeli ste gospodina Konakovića. Rekao je da nemamo dovoljno ruku. Onda se pitam zašto onda tolika nervoza. Zašto Damir danas istupa, odnosno želio da istupi sa mjesta potpredsjednika SBB-a., ako mi nemamo tih 18 ruku. Zašto gospodin Konaković i druga gospoda toliko javno, da ne kažem kukaju, problematiziraju tu stvar ako si siugrnu da nemamo većinu. DA su sigurnui rekli bi šta nas briga šta pričaju Radončić, Izetbegović i Komšić, mi nastavljamo po svome da kupujemo helikoptere i tako dalje – zaključio je Radončić.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija