Aarhus tužio Vladu FBiH zbog prenamjene šumskog zemljišta u građevinsko

Foto: Vlada FBiH / Sjednica vlade Federacije Bosne i Hercegovine

Udruženje “Resursni Aarhus centar u BiH” podnijelo je tužbu protiv Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Vlade Federacije BiH zbog nezakonite prenamjene šumskog zemljišta u građevinsko. Udruženje tvrdi da su prilikom donošenja rješenja prekršeni materijalni zakoni, proceduralna pravila i da su činjenične okolnosti pogrešno utvrđene.

Tužba se temelji na rješenju izdanom 19. oktobra 2023. godine, kojim je JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar dozvoljeno prenamijeniti šumsko zemljište za izgradnju odlagališta inertnog materijala i pristupnog puta u naselju Karadaglije, općina Tešanj. Ovaj potez je izveden bez zakonskog okvira, jer Federacija BiH već 15 godina nema usvojen Zakon o šumama, a šume i šumska zemljišta su državna imovina kojom može raspolagati isključivo Bosna i Hercegovina.

Proces donošenja rješenja nije uključivao javnost, što je u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti okoliša FBiH i Aarhuskom konvencijom. Mještani Tešnja saznali su za sječu šume tek nakon što je rješenje provedeno, što ukazuje na ozbiljne manjkavosti u postupku.

“Rješenje Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH koje dopušta sječu šume veličine 28 nogometnih igrališta krši odluku Parlamenta Federacije BiH da Crni vrh odnosno Kraljevo brdo budu zaštićeno prirodno nasljeđe,” kazao je Davor Šupuk iz Aarhus centra. Dodao je da je odluka Vlade FBiH da ukloni Pravobranilaštvo BiH iz odlučivanja o prenamjeni državne šume indikativna za moguće nepravilnosti.

Ovaj slučaj predstavlja presedan s mogućim dalekosežnim posljedicama po upravljanje šumskim resursima u BiH. Nepostojanje zakonskog okvira za upravljanje šumama otvara vrata za zloupotrebe i degradaciju prirodnih resursa, što može imati ozbiljne ekološke, ekonomske i socijalne posljedice.

“Zakonitost i transparentnost u upravljanju prirodnim resursima ključni su za izgradnju povjerenja javnosti u državne institucije i osiguranje održivog razvoja. Šume su vitalni dio ekosistema,” istakla je pravnica Aarhus centra, Nina Kreševljaković.

Udruženje “Resursni Aarhus centar u BiH” poziva nadležne institucije da revidiraju doneseno rješenje i poduzmu korake za poštivanje zakona i zaštitu okoliša. Također, apeliraju na javnost da podrži njihove napore u očuvanju prirodnih resursa za buduće generacije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79