Abazović: Od proizvodnje struje Crna Gora zarađuje dva miliona eura dnevno

Crna Gora od proizvodnje električne energije zarađuje oko dva miliona eura dnevno, kazao je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

– Nema poskupljenja struje, mislimo na građane – istakao je Abazović tokom posjete Hidroelektrani Piva.

Održiv energetski sistem
Ističe da se svaki cent uložen u energetiku u Crnoj Gori višestruko isplati.

– Naša ambicija je da Crna Gora uđe u izgradnju energetskih objekata, da sa tim krenemo što prije i da postanemo izvoznik električne enerije, jer postoje svi preduslovi za to. Vjerujem da uz jednu borbenost menadžmenta i podršku Vlade možemo lako doći u situaciju da krenemo u realizaciju takvih projekata – naveo je Abazović.

On je dodao da EPCG, poslije teških ljetnjih mjeseci, sada nakon povoljne hidrometeorološke situacije može da krene u obrnutom smjeru, da ostvaruje prihod.

– Očekivanja su da se gubici eliminišu do kraja ove godine, a očekujemo i značajne prihode u toku januara, februara i marta. Situacija je sasvim korektna i redovna. Treba da se radujemo dobrim vijestima iz energetskog sektora – smatra Abazović.

On je poručio da u Crnoj Gori ima održiv energetski sistem i da se ne očekuju veći šokovi.

Crna Gora u stabilnoj energetskoj situaciji
Izvršni direktor Elektroprivrede Nikola Rovčanin kazao je da Crna Gora nalazi u stabilnoj energetskoj situaciji i građani mogu da budu relaksirani kada su u pitanju restrikcije i sve druge nestabilnosti na mreži.

– U ovom momentu mi izvozimo i blizu smo da izvozimo dnevno dva miliona eura. Prošli smo taj krizni ljetni period i sada se nalazimo u stabilnoj situaciji. U narednih pet mjeseci ćemo biti izvozno orijentisani Crna Gora se nalazi u stabilnoj energetskoj situaciji i građani mogu da budu relaksirani kada su u pitanju restrikcije i sve druge nestabilnosti na mreži – rekao je Rovčanin u izjavi novinarima ispred Hidroelektrane Piva.

Rovčanin je rekao da Crna Gora naredno ljeto neće dočekati kao što je dočekala ovo i kao što je bilo prethodnih 40 godina, već da će imati solarne elektrane i jedan stabilan energetski sistem u ljetnjim mjesecima. Rovčanin je ponovio i da EPCG neće povećavati cijenu struje građanima.

– Jedna smo od rijetkih energetskih kompanija u Evropi koja je zadržala cijene, obezbijedila popuste i nije bio nestabilnosti i restrikcija – rekao je Rovčanin.

Predsjednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović, saopštio je da je ulaganje u enegetiku ulaganje za interes građana i države.

– Pozivam sve javne ustanove, pogotovo škole, da instaliraju solarne panele, kako se ne bi dešavala kriza sa električnom energijom. Ovakva šansa se rijetko ukazuje i moramo da je iskoristimo – zaključio je Đukanović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79