Abdulah nenamjerno ubio sina u lovu, osuđen na godinu zatvora uvjetno

Kantonalni sud u Zenici, odlučujući povodom žalbe branioca optuženog Abdulaha Halilovića, donio je presudu kojom je djelimično uvažio žalbu branioca te u odluci o kazni preinačio presudu Općinskog suda u Zenici.

Halilovića je Općinski sud u Zenici nepravosnažno bio osudio na godinu zatvora jer je u oktobru prošle godine, u mjestu Gladovići, po završetku lova, iz nehata ubio svog sina Junuza.

Pravosnažnom presudom, koja je izrečena 22. septembra optuženi Halilović je za krivično djelo prouzrokovanje smrti iz nehata za koje je presudom Općinskog suda oglašen krivim, osuđen na godinu zatvora, ali uvjetno. Presuda se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od tri godine ne učini novo krivično djelo.

Prema optužnici zeničkog Kantonalnog tužilaštva, u Abdulahovoj pušci je ostao metak u cijevi, koji je želio ispaliti.

U tim trenucima puška mu je ispala, a on je krenuo da je uhvati. Dok je hvatao pušku, slučajno je pritisnuo obrač i pogodio sina. Metak ga je pogodio s leđa, ispod rebara i Junuz je ostao mrtav na mjestu.

Haliloviću je izrečena i mjera sigurnosti oduzimanja lovačke puške marke “Baikal”, kalibra 12×12 mm, a koja se nalazi deponovana u MUP-u Zenica, te se nalaže da se uništi.

Također mu je izrečena je mjera zabrane vršenja aktivnosti lovca pri Udruženju “Zmajevac” Zenica, u čijoj matičnoj evidenciji se vodi, u trajanju od 10 godina, računajući od pravosnažnosti odluke, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u vrijeme trajanja ove mjere.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79