Addiko banka: Duraković govori neistinu, izgubio je sve sudske sporove s bankom

Nakon teksta o predsjedniku Udruženja Švicarac Kemalu Durakoviću, kome je po pravosnažnoj presudi protiv Addiko banke isplaćeno oko 100.000 KM, a sve u vezi sa kreditom u švicarskim francima koje je Duraković podigao kod Hypo banke prije desetak godina, našoj redakciji se obratila Addiko banka demantijem Durakovićeve izjave.

Podsjećamo, Duraković je za Faktor kazao da je njegova borba trajala oko deset godina, od dana podnošenja tužbe.

– Kada je sudija poslao blokadu računa sa kojim banka i sama raspolaže, i tada je bilo opstrukcija. Banka je ulagala desetke žalbi da izbjegne isplatu nezakonito otetoga po takozvanom CHF kreditu. Sudski troškovi su me koštali 14.500 KM. Na kraju su mi morali isplatiti. Ipak, žalostan sam jer mnogi dužnici ne mogu pratiti advokatske troškove kako bi naplatili svoje od banke. Ja sam hvala Bogu bio uporan i prvi sam u Federaciji koji je naplatio od banke – kazao nam je Duraković.

Kemal Duraković, predsjednik “Švicarca”, od Addiko banke naplatio oko 100.000 KM

Addiko banka se portalu Faktor obratila sa demantijem na izjave Durakovića, a koje prenosimo u cijelosti.

– S obzirom da ste na portalu Faktor.ba juče objavili tekst “Predsjednik Švicaraca Kemal Duraković prvi u Federaciji dobio tužbu protiv Addiko banke” u kojem su sadržane neistinite i netačne tvrdnje g. Durakovića, tražimo da ih, u skladu sa zakonom, demantujete. Ova, kao i mnoge druge izjave g. Durakovića nije tačna. Ako pogledate izjave g. Durakovića medijima tokom ove i protekle godine, naći ćete mnoštvo (dez)informacija o desecima navodnih pravosnažnih presuda koje je on i neki drugi klijenti dobili, dok sada tvrdi da je on prvi dobio presudu protiv banke. Stvarna situacija je, naravno, znatno drugačija.

Naime, u dosadašnjim procesima sa bankom, g. Duraković je izgubio sve sporove, i to:

Presudom Kantonalnog suda u Novom Travniku 16.5.2019. pravosnažno je utvrđeno da izjave koje g. Kemal Duraković daje o Addiko banci predstavljaju klevetu, te mu je naloženo da povuče sve izjave kojim je klevetao banku.

Presudom Kantonalnog suda u Mostaru 22.6.2018. pravosnažno je utvrđeno da je valutna klauzula u CHF u kreditu g. Durakovića zakonita i validna i potvrđena visina njegovog duga koja je u skladu sa ugovorom. Kod ovog kredita, kao i kod manjeg broja drugih kreditnih partija, tužitelju je dosuđen manji iznos koji se odnosi na obračun kamate, ali koji ne predstavlja tzv. CHF pitanje i neznačajan je po iznosa spram zahtjeva za poništenje valutne klauzule i isplatu po tom osnovu. Koliko je neznačajan taj iznos potvrđuje da sud u takvim predmetima najčešće dosuđuje troškove banci, a ne tužitelju. Čak ni u tom dijelu ova presuda ne predstavlja prvu donesenu, nego su sudovi i ranije donosili slične presude. Banka je postupila po svim navedenim presudama u skladu sa zakonskom procedurom i nikakve blokade računa u vezi s tim nije bilo.

Rješenjem Konkurencijskog vijeća BiH 04.04.2018. potvrđena je zakonitosti CHF valutne klauzule, te zakonitost postupanja banke prilikom ugovaranja ovih kredita, čime je UKK Švicarac, predvođeno g. Durakovićem, izgubilo još jedan postupak u vezi ovog pitanja. Interesantno je ovdje spomenuti da, iako tvrdi da ima bezrezervnu podršku svih korisnika kredita sa CHF valutnom klauzulom, g. Duraković nije uspio dokazati niti da predstavlja njih više od 500 u ovom postupku (od ukupno 12.122 koji su ikada koristili kredit).

Mimo gore navedenih postupaka u kojima je učestvovao g. Duraković, moramo naglasiti da je sudska praksa i u svim drugim sporovima jedinstvena. Ustavni sud BiH, Vrhovni sud FBiH, Vrhovni sud RS, te niz drugostepenih sudova u BiH su do sada donijeli veći broj pravosnažnih presuda kojima su potvrdili zakonitost valutne klauzule i ne postoji niti jedna pravosnažna sudska presuda kojom je odlučeno drugačije.

G. Duraković, nažalost, koristi javni prostor da bi dovodio u zabludu korisnike kredita, ali i širu javnost, iako za to nema nikakvih realnih i relevantnih dokaza.

Netačan je navod o desetinama porodica koje su deložirane iz svojih stanova, kao i navodi o samoubistvima. Banka je od 2017. zaustavila bilo kakve postupke deložacije, nakon što je krenula sa procesom dobrovoljne konverzije. Što se tiče navodnih samoubistava, poput onog nedavnog u Zenici, g. Duraković, bez ikakvih dokaza tragični događaj koji nema nikakve veze sa našom bankom pokušava povezati sa ciljem nanošenja štete našem ugledu. Slična je situacija i sa svim prethodnim slučajevima – navodi se u reagiranju Addiko banke.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79