Adem Zalihić smijenjen sa pozicije direktora sarajevske Hitne pomoći

Smijenjen je direktor Javne ustanove Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo Adem Zalihić. 

Naime, odluka je to Upravnog odbora ove javne ustanove koja je donesena na jučerašnjoj sjednici.

Ovu informaciju za Faktor potvrdio je Zalihić koji je kazao da nastavlja pravnu borbu jer smatra da je smjena nelegalna.

Kako Faktor nezvanično saznaje, za danas je zakazana sjednica Upravnog odbora na kojoj bi trebao biti izabran vršilac dužnosti direktora Zavoda, a spominje se da bi na Zalihićevo mjesto mogla doći doktorica Amra Bašić-Živadinović.

Podsjećamo, Zalihić je, nakon što je Vlada KS imenovala Upravni odbor, ukazao na neregularnosti, odnosno da predsjednica Upravnog odbora Vesna Hadžiosmanović ne ispunjava uvjete propisane konkursom za izbor UO, odnosno da je starija od 65 godina.

Također, Vlada je donijela rješenje nakon prijave doktora Zalihića i urgencije Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS da se predsjednica UO razriješi dužnosti, kako su kazali na vlastiti zahtjev.

Zalihićeva smjena je uslijedila nakon što izvještaju Hitne pomoći nisu usvojeni na sjednicama Skupštine KS iako je Hitna pomoć imala pozitivne izvještaje te je načinjen značajan iskorak u radu ove zdravstvene ustanove na što su ukazivali i pojedini zastupnici u Skupštini.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79