Ademović zakazao hitna sjednicu Doma naroda PSBiH sutra: Samo jedna tačka dnevnog reda

Ademović zakazao hitna sjednicu Doma naroda PSBiH sutra: Samo jedna tačka dnevnog reda


Sutra, 3. juna, održat će se hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) s jednom tačkom dnevnog reda – Prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika Doma naroda PSBiH po hitnom postupku.

Sjednicu je zakazao predsjedavajući Doma naroda Kemal Ademović, koji je i formalni predlagač Prijedloga izmjena i dopuna Poslovnika. Cilj ovih izmjena je onemogućiti razmatranje zakona koji nisu u skladu s Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine.

“Predloženim izmjenama definisano je da nijedan zakon koji nije u skladu s Ustavom i zakonima BiH ne može biti razmatran na sjednicama Doma naroda, što trenutno nije slučaj. Nedonošenje ovih izmjena moglo bi imati ozbiljne posljedice po Bosnu i Hercegovinu,” naveo je Ademović.

Podsjećamo, prethodna sjednica Doma naroda 18. marta prekinuta je nakon što su delegati iz Kluba bošnjačkog naroda napustili sjednicu zbog zahtjeva delegata Želimira Neškovića (Klub srpskog naroda) da se Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH razmatra po hitnom postupku. Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Šefik Džaferović tada je istakao da je taj zakon duboko protivan Ustavu BiH.

U obrazloženju predloženih izmjena, navodi se da se izmjenama člana 58. Poslovnika Doma naroda detaljnije reguliše postupak sazivanja hitne sjednice. Predložene izmjene propisuju obavezu dostavljanja prijedloga materijala Zakonodavnopravnom sektoru PSBiH i Ustavnopravnoj komisiji Doma naroda. Na osnovu ovih izmjena, utvrdilo bi se da li je prijedlog zakona usklađen s Jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa, Ustavom BiH i Poslovnikom Doma naroda PSBiH. Također, predviđa se produženje roka za sazivanje sjednice sa tri na pet dana, kako bi se nadležnim komisijama omogućilo adekvatno vrijeme za dostavu mišljenja.

Izmjene člana 59. Poslovnika predviđaju da u slučaju spriječenosti predsjedavajućeg Doma, zamjenik predsjedavajućeg može sazvati sjednicu.

Ukoliko budu usvojene, ove izmjene i dopune Poslovnika Doma naroda PSBiH stupit će na snagu dan nakon objavljivanja u “Službenom glasniku BiH”.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija