Adis Poško je prvi kadet iz BiH koji je diplomirao na najstarijoj američkoj vojnoj akademiji

Adis Poško prvi je kadet iz Bosne i Hercegovine koji je uspješno završio prestižnu Vojnu akademiju „West Point“ u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nakon četverogodišnjeg školovanja, 13. juna 2020. godine, na paradnom terenu “West Pointa”, u američkoj saveznoj državi Njujork, održana je svečana ceremonija dodjele diploma za naraštaj 2020. godine, kojoj pripada i Poško.

Poško (prvi slijeva) s kolegama Foto: Ministarstvo odbrane

Tom prilikom, na jednom se mjestu okupilo 1.107 polaznika, kojima se tokom ceremonije obratio i predsjednik SAD-a Donald Tramp (Trump).

– Ova vrhunska vojna akademija proizvodi samo bolje od najboljih, jače od najjačih i hrabrije od najhrabrijih. “West Point” je univerzalni simbol američkog junaštva, odanosti, predanosti, discipline i istaknute vještine – kazao je Tramp.

Sa svečanosti - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Sa svečanosti Foto: Ministarstvo odbrane

Prema ugovoru sa Ministarstvom odbrane Bosne i Hercegovine, Adis Poško će nastaviti karijeru kao prvi oficir Oružanih snaga BiH koji je završio Vojnu akademiju “West Point”. Zajedno sa kadetom Poškom, uz američke polaznike u ovoj klasi, ovu prestižnu akademiju su završili kadeti iz Gruzije, Hondurasa, Južne Koreje, Kosova, Moldavije, Pakistana, Filipina, Singapura, Tajvana i Tanzanije.

Pva vojna akademija osnovana je 1802. godine te je najstarija takva ustanova u SAD-u. Akademija je škola najvećeg stepena obrazovanja vojnih oficira u Sjedinjenim Američkim Državama prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79