Foto: Adriatic Metals
Adriatic Metals prijeti odštetom zbog zabrane korištenja državne imovine: Hoće li BiH platiti milijardu KM?

Adriatic Metals prijeti odštetom zbog zabrane korištenja državne imovine: Hoće li BiH platiti milijardu KM?


Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva BiH će u potpunosti provesti odluku Ustavnog suda BiH, izjavio je za Oslobođenje ministar Kemal Hrnjić.

Ustavni sud BiH je na plenarnoj sjednici utvrdio da Odluka federalne Vlade o promjeni namjene šumskog zemljišta u Varešu nije u skladu s Ustavom BiH, te je naložio poništavanje svih odluka i aktivnosti zasnovanih na osporenoj odluci.

Ova odluka dovodi u pitanje budućnost najveće poslijeratne investicije britanske kompanije Adriatic Metals BH, koja je uložila preko 400 miliona KM u otvaranje rudnika Rupice i razvoj infrastrukture u Varešu.

Ministar Hrnjić ističe da bi kompanija mogla tražiti ogromnu odštetu, potencijalno veću od milijardu KM, zbog gubitaka izazvanih ovom odlukom.

Adriatic Metals je svjestan odluke Ustavnog suda i nastavlja svoje operativne aktivnosti, naglašavajući da privremeno postrojenje za skladištenje jalovine ima dovoljno kapaciteta za trenutne potrebe.

Kompanija će nastaviti surađivati s vlastima kako bi procijenila pravne i zakonodavne opcije koje su joj na raspolaganju.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija