Advokat Alagić: Ibro Berilo prodaje sve što može prodati

Poznati sarajevski advokat Damir Alagić sazvao je danas konferenciju za medije putem koje je, kako kaže, želio obavijestiti javnost o dešavanju na Bjelašnici. Kako je naveo, sporno je nezakonito djelovanje načelnika općine Trnovo Ibre Berila i njegovih uposlenika, koje se prije svega odnosi na rušenje objekta “Baza”.

– Kanton Sarajevo je uložio do 100 miliona na Bjelašnicu kako bi bili regulirani plin, kanalizacija, voda…  Prvobitno je prebacivanje zemljišta na Općinu Trnovo bilo nezakonito. Još od 1979. godine Zavod za planiranje grada Sarajeva vrši kupovinu zemljišta za potrebe Olimpijade. Više nijedan jedini papir o tome nema u Zavodu za izgradnju. Sve je nestalo. Regulacioni plan nije izmijenjen od tada do danas. Sve što se napravilo bilo je mimo njega – kazao je Alagić.

Kako navodi, Ibro Berilo koristi nešto što je usvojeno suprotno regulacionom planu iz 1979. godine.

– Čovjek prodaje sve što može prodati. Zemljište se na taj način ne može prodati. Ono se može dati za pravo gradnje, a ne u vlasništvo. Tek kada se napravi zgrada i etažira, ona pripada vlasnicima i ulazi u vlasništvo. Inspekcijski organi su pod utjecajem načelnika. Apsurdno je da je građevinski inspektor po struci pravnik. Drugi inspektori, umjesto sprema koje su potrebne, imaju završen Fakultet političkih nauka. Dakle, građevinski inspektor je po struci pravnik, a Berilo na osnovu njega hoće da vodi rušenje – istakao je Alagić.

Dodaje da je podnesena krivična prijava Tužilaštvu BiH protiv Berila.

– Svaka parcela koja se trenutno prodaje na Bjelašnici je nezakonita. Imam materijalne dokaze za sve što govorim i ne bojim se suočavanja s Berilom, pa neka i on iznese svoje dokaze – kazao je Alagić.

Vlasnici nargila barova negoduju, zdravstvena struka odobrava: Uvodi se porez na šišu

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79