Advokat Crnalić pojašnjava: Ako se Dodik ne odazove na saslušanje moraju ga privest!

Asim Crnalić, advokat i bivši član Visokog sudskog i tužilačkog vijeća govorio je o blokadi insitucija BiH od strane političkih predstavnika Srba u našoj zemlji.

Hoće li oni koji ne rade i odbijaju da rade snositi ikakvu odgovornost zbog toga advokat Crnalić kaže da je BiH čudna zemlja, i drugima ali i sebi. Uobičajeno je da se političari bore za vlast, a kada je dobiju, onda da obavljaju funkcije vlasti. Kod nas se događa da se političari bore za vlast, a onda neće da obavljaju funkcije.

Crnalić smatra da ta situacija nije nešto što je normalno, pa onda ne postoje efikasni mehanizmi za sankcioniranje onih koji ne obavljaju vlast.

“Imamo takvu situaciju da politički predstavnici jednog naroda ne žele raditi u institucijama. To ide i na njihovu i na našu štetu. To mora biti prekinuto, jer je interes i RS i njezinih političkih partija, i njezinih građana da funkcionira država. Mnogi interesi i mnoga prava se ostvaruju na državnoj razini”, govori Crnalić.

On misli da će se ta situacija prekinuti sama on sebe.

“Nije to nešto što je novost, samo nije na ovakav način bilo predstavljeno. Imali smo i do sada povremene prekide vlasti i od strane hrvatskog naroda i predstavnika srpskog naroda. To je više bila predstava, i za one koji organiziraju i one koji gledaju. Nema nikakvih sankcija. Ne možete natjerati zakonodavnu i izvršnu vlast, one koji ne žele raditi da rade”, kaže Crnalić.

On dodaje da bi se ovaj nerad teško mogao smatrati krivičnim djelom. Naime, postoji zloupotreba službenog položaja, ona ima tri oblika i jedna je nečinjnje, kada se propušta uraditi ono što ste dužni uraditi pa zbog toga nastupi šteta, ili vi ostvarite korist. Drugo krivično djelo je nesavjestan rad u službi. Oba su vezana za nečinjenje dužnosti koju trebate obavljati

“Nije sasvim jasno u krivičnom pravu,jer takvih slučajeva gotovo da nije bilo, da možete predstavnike političke vlasti privesti u sudnicu i reći “Gospodine nisi radio, pa je zato nastala šteta”. Nema takvih slučajeva. Iluzija je misliti da se takvo pitanje može riješiti kroz krivične postupke”, ističe Crnalić.

Kako kaže, ovdje ima elemenata nesavjesnog rada u službi, jer čim se ne obavlja svoju dužnost, a iz toga proizilazi šteta za državu, to bi se moglo kvalificirati kao nedopušten posao.

“Vi ste ugrozili zaštićeno dobro, zaštićeno dobro je ovdje zakonit rad institucija. Međutim, ne postoji sudska praksa vezana za to. Postoji za službenike, ali ne postoji za funkcionere. Nije bilo predmet procesuiranja”, rekao je on.

Pojašnjava da je to moguće zbog toga jer nije na jasan način definirano krivično djelo koje bi obuhvatilo to ponašanje i predvidjelo krivičnu sankciju.

“Birači im moraju dati sankciju, ako su nezadovoljni njihovim radom, a to je na izborima. Ustav im je dao takvu poziciju, da primaju plaću i da im se ona ne može smanjiti, radili ili ne radili. Ako nećeš raditi, nemoj tražiti ni pare. Mi nemamo tu funkciju”, govori on.

Dotakao se i Dodika koji je kazao da je pozvan na saslušanje, ali da neće sarađivati sa državnim agencijama.

“Ako državne agencije rade svoj posao, ne može odbiti. Ako je on pozvan da bude saslušan, on se mora odazvati. Ako se ne odazove, moraju ga privesti. To je riješeno i nema dvojbi. Jedino ako se uzda u to da bi silom mogao spriječiti policijske agencije da ga sprovedu u sud, to je drugo”, zaključio je Crnalić za Hayat.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79