Advokat direktora dobojske bolnice tvrdi da Mladen Gajić nije kriv

Advokat Mladena Gajića, direktora dobojske bolnice, koji je uhapšen zbog malverzacija prilikom nabavki medicinske opreme tvrdi da Gajić nije kriv ni po jednoj tački koja mu se stavlja na teret.

Direktor bolnice u Doboju ostaje mjesec dana u pritvoru!

On je danas na konferenciji za novinare u Doboju rekao da posjeduju dokaze koji negiraju navode iz tužilaštva i da je podnio žalbu kojom se traži puštanje Gajića.

Direktor bolnice „Sveti apostol Luka“ Doboj, Mladen Gajić, kome je Okružni sud odredio jednomjesečni pritvor zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja, sumnjiči se za povredu Pravilnika o nabavci, Zakona o javnim nabavkama i da je propustio da izvrši nadzor nad prijemom robe.

Gajićev advokat Siniša Mikić tvrdi da njegov klijent nije kriv i da imaju materijalne dokaze koji osporavaju navode tužilaštva.

„Osnovne sumnje se odnose na činjenicu da su dva učestvovala u nabavci, to su Dom za starija lica i Bolnica, a da dva nisu mogla učestvovati jer je postupak bez javne objave. Međutim, odbrana osporava da se radi o krivičnom djelu i ako je došlo do nekog propusta, može se eventualno raditi o prekršaju što je definisano Zakonom o javnim nabavkama, Članu 116.“, navodi advokat Mikić.

Sporan je, kaže Mikić, i navod tužilaštva da je Gajić povrijedio Član 28 Zakona o javnim nabavkama, po kojem je ponuđač bio nekvalifikovano lice. To, tvrdi, negira ugovor o konzorcijumu između firme „Promeding“ i turističke agencije „Travel4fun“.

Afera trese bolnice u RS-u: I bolnica u Doboju koristila sporni kisik

„Ovdje je „Travel4fun“ nosilac konzorcijuma. Zato je i zaključen ugovor sa njim. Zbog toga i jesu preuzeta sredstva od „Travel4fun“, a on se ovdje legitimisao kao dio konzorcijuma koji će organizovati prevoz letom iz Kine. Taj dio je ono što je bilo poznato direktoru.“, tvrdi Mikić.

Mikić osporava navode tužilaštva da je Mladen Gajić propustio da izvrši nadzor nad prijemom robe. Ističe da je Bolnica Doboj organizovana po ISO standardu, što znači da svako odjeljenje ima svoju komisiju koja je zadužena za prijem robe i da Gajić ne može biti odgovoran za nešto što je urađeno u skladu sa procedurama bolnice.

Međutim, kada je završio sa odbranom svog klijenta, Siniša Mikić je ipak priznao da su u ovom slučaju očigledno postojale malverzacije.

„Ima firma „Promeding“ iz Laktaša, koja je zajedno. Ima ugovor o konzorcijumu gdje se tačno navodi ko će učestvovati, ko će biti predstavnik, ko organizuje prevoz. Druga je sada stvar šta se dešavalo iza toga. Taj Saša Marković šta je radio. Ali nije direktor odgovoran za to. Može biti zato što je muljao poslije, mislim mi smo vidjeli, to jeste bilo. Ali Saša Marković je napravio budalaštinu. Ja sam nekog drugog teretio, to nije moj dio posla, ali dovede u problem mog klijenta.“, priznaje advokat Mladena gajića, Siniša Mikić.

Mladen Gajić uhapšen je 6. oktobra, a jednomjesečni pritvor određen mu je dva dana kasnije.

U Republičkom javnom tužilaštvu nedavno su potvrdili da se ovo hapšenje može dovesti u vezu sa predmetom koji se u tužilaštvu vodi protiv direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislava Zeljkovića, direktora turističke agencije „Travel4fun“ Saše Markovića i vlasnika firme „Promeding“ Dragana Dubravca i vlasnika firme ProControl Slavka Bojića, koji se sumnjiče da su nezakonitim radnjama u postupcima javnih nabavki za vrijeme pandemije oštetili budžet RS za oko 790 hiljada maraka.

Afera “Korona ugovori”: Uhapšen direktor dobojske bolnice Mladen Gajić

Tužilaštvo je za ova četiri lica zatražilo produženje pritvora za još dva mjeseca. Taj zahjtev razmotriće Okružni sud u Banjaluci na ročištu koje je zakazano za sutra piše BN

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79