Advokat Elmedina Gradišića: Ako ne znate da je neko izvršio krivično djelo vi ne možete izvršiti KD pomaganja

Advokat Damir Beglerović

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održano ročište na kojem je iznesen prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora Ademu Šumanu osumnjičenom za ubistvo Farisa Pedneka, kao i Elmedinu Gradiščiću i Mersimu Saljeviću.

Šumanu je pritvor predložen zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze, kao i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičenog moglo doći do uznemirenja javnosti.

Iz istog razloga se traži pritvor i za njegove pomagače Mersima Saljevića i Elmedina Gradišića.

Damir Kočo, advokat Adema Šumana je mišljenja kako njegovom klijentu ne treba odrediti pritvor.

“Moj branjenik je dao izjavu, neću da ulazim u detalje, ali ni u jednom trenutku nije naglasio nikakvu namjeru da bi se dao u bjekstvo. Kontaktirao je Tužilaštvo i MUP i predao se”, izjavio je Kočo.

Damir Beglerović, advokat Elmedina Gradišića rekao je da nije bilo umišljanja za pomaganje.

“Mi imamo Krivični zakon koji kaže da se pomaganje može uraditi samo sa umišljajem. Ako ne znate da je neko izvršio krivično djelo i vi tipa izvršite preparkiravanje auta, što se stavlja na teret mom branjeniku, vi ne možete izvršiti krivično djelo pomaganja”, rekao je Beglerović.

Odbrana Šumana je tražila i isključenje javnosti iz postupka, što je odbijeno.

“Nisam imao nikakav problem sa anagažovanjem medija, ali stav odbrane mora biti jedinstven. Ja ću uvijek podržati kolege. Prema mom mišljenju mediji nisu uticali na istragu, nego na mišljenje javnosti. Vrši se nekakav pritisak od strane medija, što nikada nije dobro za sud. Sudija mora suditi, bez emocije i bez vanjskog uticaja”, kazao je Beglerović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79