Advokat Feraget: Ustavni sud u “predmetu Dragičević” može spriječiti pravosudnu havariju

Na današnji dan 2019. godine advokat porodica Dragičević i Memić, Ifet Feraget podnio je Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine apelaciju zbog nesprovođenja adekvatne istrage ubistva Davida Dragičevića u Banjoj Luci.

„Slučaj Dragičević“ već drugu godinu ne pomjera se s mrtve tačke, a nedavno je Tužilaštvo BiH dobilo na uvid ovaj predmet.

Ustavni sud BiH još nije donio odluku iako je obećano da će se o tome raspraviti na jednoj od plenarnih sjednica, ali to zbog pandemije koronavirusa još nije urađeno.

Advokat Feraget na godišnjicu slanja apelacije analizirao je slučajeve smrti Davida Dragičevića i Dženana koji su potresli i dan danas potresaju BiH i regionalnu javnost.

Očigledna zataškavanja

– Slučajevi Memić i Dragičević nisu puka koincidencija ili neki splet okolnosti, nego se radi o slučajevima u kojima sistem pokušava da zataška očigledna ubistva! Ali, kako je pravo samo za sebe sistem koji mora funkcionisati ja sam ipak, nakon ove dugogodišnje pravne bitke, ubjeđen da će svi odgovorni za ova dva ubistva, kao i oni koji su pokušali da ih zataškaju, biti izvedeni pred lice pravde. U ova dva predmeta tužioci i policija su postupali u direktnoj suprotnosti sa svim zakonskim postulatima. Zbog toga pojedinci moraju snositi odgovornost za plansko uništavanje dokaza i podmetanje tragova i dokaza – pojašnjava Feraget.

On kaže da nakon pet godina borbe na entitetskom nivou, zahvaljujući profesionalnom odnosu Tužilaštva BiH, na čelu sa glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić i postupajućim tužiocem Ćazimom Hasanspahićem i njegovim saradnicima, klupko se ipak počelo odmotavati. Zbog svega toga u predmetu Memić Tužilaštvo BiH već vodi istragu zbog organiziranog kriminala.

U predmetu Dragičević, nakon tri godine borbe, “klupko je konačno dostavljeno na odmotavanje Tužilaštvu BiH”.

“Istraga je u toku”

– U slučajevima Memić i Dragičević nismo pristali na obećanja da je “istragu u toku”, nego smo intenzivno vodili svoje istrage, vršili detaljnu analizu dokaza i ponudili više nego dovoljno dokaza da su Kantonalno tužilaštvo KS i Federalno tužilaštvo Federacije BiH, kao i Okružno javno tužilaštvo Banja Luka i Republičko tužilaštvo Republike Srpske, vodili istrage kojima je jedini cilj bio da se ova ubistva zataškaju. Više puta sam rekao da su Dženan i David braća blizanci po nesreći. Kao advokatu mi nije jasno i nikada mi neće biti jasno kako je uopšte moglo doći do toga da tužioci, policijski službenici i doktori (sudski vještaci), na ovakav način izdaju svoje struke – naglašava Feraget.

On kaže da je u “slučaju Memić” Ustavni sud BiH mogao spriječiti pravosudnu havariju, ali nije.

“Razuman” rok od dvije godine

– U “slučaju Dragičević” Ustavni sud BiH još uvijek može spriječiti novu pravosudnu havariju. Ustavni sud bio je obavezan da odluku donese u razumnom roku, a kada je u pitanju pravo na život, kao najvažnije ljudsko pravo, onda taj rok ni u kom slučaju ne može biti dvije godine! Skorašnje saopštenje Ustavnog suda da aktivno preduzima sve neophodne mjere kako bi našao način da prevaziđe situaciju sa koronom i održi plenarnu sjednicu na kojoj moraju biti prisutne i troje stranih sudija, na kojoj treba biti razmatran predmet Dragičević, ne predstavlja valjano opravdanje ako znamo da Ustavni sud BiH svoje plenarne sjednice održava i putem web platforme! Upravo zbog toga se postavlja pitanje da li “neko jako moćan” utječe i na rad Ustavnog suda BiH – zaključio je Feraget.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79