Advokat Ifet Feraget optužio glavnu disciplinsku tužiteljicu da pomaže ubicama

Pojedini politički i obavještajno instruirani portali jučer su ponovo pokrenuli hajku na glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH Gordanu Tadić, navodeći da glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić-Nadarević namjerava pokrenuti postupak protiv tužiteljice Tadić. Na ove informacije reagirao je advokat porodice Memić Ifet Feraget.

Podsjećamo, glavna tužiteljica Gordana Tadić najzaslužnija je što je Tužilaštvo BiH preuzelo slučaj ubistva Dženana Memića i za usmjeravanje istrage prema osobama koje su učestvovale u zataškavanju ubistva.

– Ovaj sistem ima za cilj spriječiti Tužilaštvo BiH u rasvjetljavanju zataškavanja neriješenih ubistava djece. Ne govorim sad samo za svoje predmete, to su slučajevi „Memić“ i „Dragičević“, nego i za ostale nerasvijetljene slučajeve ubistava, poput Joze Leutara.

Ljudi koji stoje iza takvih ubistava vrlo često stoje i iza zataškavanja takvih ubistava. Dakle, sistem ne dozvoljava onome kome je zadatak da to radi da to radi na pravi način.

Imamo tu situaciju gdje ima više faktora zbog kojih je na neki način logično ono što se dešava, dakle, vrši se izuzetno veliki pritisak na glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić, odnosno na Tužilaštvo BiH kao organ koji je dužan da se bavi borbom protiv kriminala.

U tom poslu najbolji saveznik Tužilaštvu bi trebao biti Sud BiH. Međutim, mi trenutno, nažalost, imamo Tužilaštvo i Sud kao dva neprijatelja. Razlog za to je politika. Određena stranka je sebi dala za pravo da kontrolira rad Suda i, kada neko krene u ozbiljnu borbu protiv kriminala, kao što je to Tužilaštvo BiH u predmetu ”Memić”, a, ja se nadam, vrlo skoro i u predmetu ”Dragičević”, onda je na neki način i logična reakcija ovo što se dešava.

Ja sam danas (jučer, op. a.) upratio komentare koji su objavljeni u medijima vezano za glavnu disciplinsku tužiteljicu i sada vam kažem nešto što ranije nikada javno nisam rekao. Gospođa glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić-Nadarević je, kada sam ja, 4. oktobra 2018. godine, podnosio krivične prijave zbog zataškavanja ubistva Dženana Memića, sa svojim suprugom i malim djetetom došla u moju kancelariju, plakala i pitala hoće li i protiv nje biti podnesena krivična prijava.

Ja sam gledao to dijete i samo sam rekao: “Gospođo Alena, i ja sam otac, i da niste došli s djetetom, ne bi mi palo na pamet da podnosim krivičnu prijavu. Pustite da prođe vrijeme ako Vi tvrdite da niste činili bilo kakve propuste koji se tiču predmeta ”Memić”.

Međutim, sada o tome drugačije razmišljam, jer očigledno je nakon pet godina da nijedan tužilac, uključivši i Dalidu Burzić, nije disciplinski odgovarao zbog propusta u predmetu ”Memić”.

Dakle, sada malo drugačije na to gledam. Narednih dana ću poraditi na tome da analiziram sve te okolnosti i vidim je li u principu ono što su stranci već rekli, da li je Ured disciplinskog tužioca stvarno potpuno nekredibilan, neefikasan i da li je taj ured ustvari pretvoren u nešto što možemo nazvati iluzijom.

Tužioci koji griješe, koji upadaju u probleme ne budu procesuirani. Niko od tužilaca nije disciplinski odgovarao, a čitav niz propusta su napravili u predmetu ”Memić” i isto tako u predmetu ”Dragičević”.

Autističan sistem

Šefica Ureda disciplinskog tužioca bila je dužna, po službenoj dužnosti i na osnovu medijskih natpisa, pokrenuti disciplinske postupke. Zbog toga ću ponovo sve analizirati da se vidi kako neko iz sistema štiti one koji su zataškavali ubistva djece.

To je jedan autističan sistem koji ne ispunjava ono svoje osnovno, dakle, ne procesuira tužioce, nego ih oslobađa. Postavlja se pitanje smisla njihovog postojanja.

I sve ovo govorim zbog toga što su napadi na tužiteljicu Tadić aktivni upravo sada kada je predmet ”Memić” u vrlo ozbiljnoj fazi i kada je Tužilaštvo BiH najavilo i preuzelo i predmet ”Dragičević” – kazao je advokat Feraget.

Ovaj sistem ima za cilj spriječiti Tužilaštvo BiH u rasvjetljavanju zataškavanja neriješenih ubistava djece. Ne govorim sad samo za svoje predmete, to su slučajevi „Memić“ i „Dragičević“, nego i za ostale nerasvijetljene slučajeve ubistava, poput Joze Leutara, kaže Feraget.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79