Advokat iz Beograda: “100 advokata će braniti Srbe koji negiraju genocid”

Srbijanski avokat i branilac ratnog zločinca Ratka Mladića Branko Lukić izjavio je da je oko stotinu advokata agažirano da brani ljude iz RS-a ako ukoliko budu optuženi za negiranje genocida u Srebrenici.

– Oko 100 advokata je u RS angažovano da brane ljude koje krenu da hapse zbog Inckovog zakona. Oni će pomoći ljudima da imaju slobodno mišljenje. Kome treba Merkel, ona je odlazeća, isto kao i Incko. Poslala je Šmita. Kao što je Petrič pripremio teren Ešdaunu, to je sada htio Incko da pripremi zakone Šmitu, ali Šmit je kao njemački turista. Položaj Šmita nije isti kao Ešdaunov. On neće biti priznat od srpske strane, ne priznaju ga ni Hrvati. On može da uzme fotoaparat i da bude dobar turista. Očiti je napad na RS. Srbiju ucjenjuju Kosovom, a to nije dovoljno, sada je ucjenjuju i ovim – rekao je Lukić.

Komentirao je i pozet člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o tome da neće učestvovati u radu institucija BiH zbog Zakona o negiranju genocida.

– Pokušava Dodik godinama da odbrani što je RS godinama nametnuto. Pojavljuje se i dalje teza da srpski narod nije dovoljno kažnjen. U istoriji se prihvatilo tek kasnije da je u holokaustu bio genocid – rekao je advokat presuđenog ratnog zločinca

Nakon ovog gostovanja, Lukić je i za Radio Slobodna Evropa govorio o ovoj inicijativi istaknuvši da je to ideja Advokatske komore RS-a i vlasti tog entiteta, odnosno tu vijest je čuo od Milorada Dodika. Rekao im je i da će advokati koji budu branili građane biti iz Republike Srpske, a dok su mnogi iz Srbije ponudili savjetodavnu pomoć.

Za televiziju Happy je govorio generalno o Inzkovoj odluci koju je ocijenio “tragično prestrogom odlukom zasnovanom na čistoj represiji s ciljem da se zapuše usta onima koji misle drugačije”.

“Ovo je prevršilo svaku mjeru. Na sceni je opći napad na Republiku Srpsku. Kada je u SAD izabrana nova administracija, ponovo je došlo do novog napada na Rusiju preko Srbije i RS-a. Međutim, Zapad neće uspeti da ostvari svoje namjere, jer su se promijenile međunarodne okolnosti”, rekao je Lukić.

Prema njegovom mišljenju, Republika Srpska treba da ostane odlučna u stavu da ne prihvata novog visokog predstavnika i da od saveznika, prvenstveno Rusije i Kine, traži garancije da se ne uđe u situaciju u kojoj će ostati usamljena. Dodao je kako Christiana Schmidta ne priznaje ni hrvatski ni srpski narod.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79