Advokat iz Bijeljine: Turska je dužna da uhapsi i isporuči Mahmuljina, ali ne znamo postoji li volja

Advokat Miodrag Stojanović smatra da Turska neće isporučiti bivšeg generala Armije RBiH Sakiba Mahmuljina za kojim je raspisana Interpolova potjernica, ukoliko je u toj zemlji.

Stojanović je kazao da je pravilo takvo da se ona dostavlja međunarodnim bezbjednosnim agencijama, odnosno svim članicama Interpola.

– Ukoliko se, u jednom trenutku, u bilo kojoj državi koja je potpisnica Interpola, locira ili pronađe lice koje je na potjernici, ulazi se u proceduru njegove ekstradicije, rekao je Stojanović za Nezavisne novine.

Ali to, dodao je, podrazumijeva određene protokole.

– Prvo, da li je to djelo – djelo po zakonu te države? Pod dva – da li je za to djelo, koje mu se stavlja na teret, nastupila zastara, amnestija ili pomilovanje? Nije. Pod tri – da li je ta presuda zasnovana na kršenju ljudskih prava optuženog? Nije. U konkretnom slučaju, u pitanju je pravosnažna presuda Suda BiH, rekao je Stojanović.

Ako bi Turska došla do Mahmuljina i uhapsila ga, Stojanović kaže da bi bila dužna da ga isporuči BiH.

– Ali, da li postoji volja, da li on možda ima tursko državljanstvo, to ne znamo, kazao je Stojanović.

Nekadašnji komandant Trećeg korpusa Armije RBiH Sakib Mahmuljin pravosnažno je osuđen na osam godina zatvora zbog zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine. Umjesto u zatvor, Mahmuljin je napustio Bosnu i Hercegovinu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79