Advokat Karkin: Javnost će biti iznenađena novim hapšenjima zbog zataškavanja istine o Dženanovoj smrti

Istraga Državnog tužilaštva u predmetu organiziranog kriminala, a koja se tiče zataškavanja ubistva mladića Dženana Memića iz dana u dan diže sve više prašine u bh. javnosti koja budnim okom prati slučaj i očekuje konkretne rezultate.

Danas su saslušani novi svjedoci, a njihov pravni zastupnik sarajevski advokat Rusmir Karkin potvrdio je za portal „Avaza“ da su svi zatražili zaštitu.

Očekuje oslobađajuću presudu

Kako je ranije objavljeno u Tužilaštvu BiH danas su iskaze dali Ljubo Seferović i njegova nevjenčana supruga Vasvija Sejdović.

– Pristupio sam kao pravni zastupnik radi saslušanja svjedoka koji su moji klijenti. O imenima ne mogu govoriti, jer oni su tražili zaštitu. Svi svjedoci koji su saslušani i u ponedjeljak i danas, a čijem sam ja saslušanju prisustvovao tražili su zaštitu Tužilaštva BiH u smislu da im se zaštiti ime, prezime i detalji iskaza koje su dali, makar dok traje istraga. Ne mogu iznijeti nikakav detalj, apsolutno mi je zabranjeno – pojasnio je Karkin.

On je naveo da trenutna istraga koju provodi Tužilaštvo BiH i suđenje Ljubi i Bekriji Seferoviću ima itekako veze te da će evenutalna nova oslobađajuća presuda potvrditi sumnje Tužilaštva BiH.

– Rješenje kojim je ukinuta druga oslobađajuća presuda kaže da Vrhovni sud FBiH zahtjeva da se isprave određene procesne greške koje su nastale tokom postupka. Dakle, Vrhovni sud tvrdi da je u određenim dijelovima presuda nerazumljiva. Koji je cilj svega ovoga ja zaista ne mogu znati, ne mogu da nagađam. Jednostavno situacija je takva i zakon to dozvoljava. Očekujem oslobađajuću presudu ponovo. To se može uraditi po dva osnova. Da se primjeni princip „in dubio pro reo“, odnosno da se svaka sumnja koja se pojavi u toku postupka tumači u korist optuženog. Ukoliko se pojavi sumnja kako tumačiti određeni dokaz to mora biti u korist optuženog. Druga mogućnost je također oslobađajuća presuda jer nema dokaza koji upućuju na krivicu van svake razumne sumnje da je Ljubo Seferović u saobraćajnoj nesreći povrijedio Dženana Memića – pojasnio je Karkin.

On kaže da Tužilaštvo BiH opravdano sumnja i provodi istragu da je iza zataškavanja uzroka smrti Dženana Memića stoje službene osobe iz policije i tužilaštva.

Zloupotreba položaja

– Došlo je do zloupotrebe položaja u cilju zataškavanja prave istrage. Državno tužilaštvo zapravo radi istragu o istrazi. Sada se ispituju svi policajci koji su učestvovali u uviđaju i istražnim radnjama u slučaju smrti Dženana Memića. Ima tu i niz tužilaca za koje se tvrdi da su zloupotrijebili svoj položaj i iskoristili poziciju da okrenu istragu u drugom pravcu. Ukoliko Vrhovni sud oslobodi Seferoviće, čemu se ja nadam, onda će definitivno pravosnažno biti odlučeno da se nije desio saobraćajni udes. Bit će to jasan pravni osnov i jasan podatak da udesa nije bilo, odnosno da je Dženanova smrt nastupila usljed nekih drugih okolnosti – rekao je Karkin.

Fabrikovani dokazi

On tvrdi da su tokom postupka koje je vodilo sarajevsko tužilaštvo pogrešni ljudi uhapšeni i da je optužnica zasnovana na fabrikovanim dokazima.

– Sa tužiocem koji vodi istragu imao sam kontakt, ali ne znam detalje jer je postupak tajan. On mi je prišao u hodniku Suda BiH, predstavio se kao osoba koja provodi istragu i da ima interesa da sasluša i mene i pojedine moje klijente ukoliko budu izrazili spremnost da daju iskaz. Bilo je neformalnih kontakata prije svega ovoga. Javnost očekuje rezultate. I mislim da će nastavak istrage donijeti veliko iznenađenje. Traži javnost da se obznani do kojih se rezultata došlo i signal će biti nova hapšenja. Prema krivičnoj prijavi porodice Memić više od 40 osoba je prijavljeno. Nisu sve te osobe obuhvaćene trenutnom istragom, ali to ne znači da se neće naći u fokusu ukoliko se dođe do sumnje, ili čak ako se otkrije da su neka nova licu umiješana u slučaj – zaključio je Karkin.

U dosadašnjem toku istrage uhapšeni su i pritvoreni Zijad Mutap, otac Alise Mutap koja je jedini očevidac Dženanovog povrjeđivanja a sve vrijeme se brani amnezijom, te policajci Hasan Dupovac i Josip Barić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79