Advokat Karkin o predmetu Memić: “Ja nikad nisam imao slučaj da…”

Advokat Rusmir Karkin, koji je branilac Ljube i Bekrije Seferovića u postupku koji je Tužilaštvo KS vodilo protiv njih za saobraćajnu nesreću i sprečavanje dokazivanja u slučaju smrti Dženana Memića, komentirao je posljednja dešavanja u vezi sa pokretanjem istrage Tužilaštva BiH za organizovani kriminal u slučaju “Memić” dok čeka odluku Vrhovnog suda FBiH.

Karkin je naglasio da predmet u kojem je on branilac, još nije pravosnažno završen.

„Predmet je na Vrhovnom sudu FBiH po žalbi Tužilaštva KS na prvostepenu presudu Kantonalnog suda kojom su Ljubo i Bekrija Seferović oslobođeni krivice. Ja se nadam, a u skladu s kompletnom ovom situacijom u konstelaciji odnosa da su dvojica lica koja se pojavljuju kroz medije, ovo vrijeme zadnjih par godina kao akteri nekih nezakonitih zakulisnih radnji koja su dovela do ovako komplikovanog predmeta lišeni slobode, i meni to kao braniocu daje puno pravo da očekujem konačno da će Vrhovni sud donijeti presudu onako kakvu bi trebali da donesu, a to je oslobađajuća presuda.

Ja kao njihov branilac mogu reći da nijedan element krivičnog djela koje se njima stavlja na teret, nije potvrđen u prvostepenom postupku. Smatram da je sud donio jedinu moguću presudu, a to je da ovaj slučaj proglasi svim onim osim saobraćajnom nesrećom, kako je to Kantonalno tužilaštvo predstavilo kroz svoju optužnicu“, naveo je Karkin za Patriju.

Ističe da bi oslobađajuća presuda bila jedina odgovarajuća i pravična presuda u ovom slučaju.

„Što se tiče istrage koja se vodi uporedo s ovim postupkom, a koja se odnosi na ljude koji se spominju u izvještaju neovisne komisije (ad hoc tijelo, op.a.) koji je ponovo aktueliziran iako je javnost imala mogućnost da se s njim upozna još 2017. godine, dakle neposredno nakon što je taj izvještaj i urađen, evidentno je da javnost se tek sada upoznaje sa sadržinom. On je bio i sastavni dio presude, jer je jedan od dokaza koji je korišten u ovom postupku“, kazao je Karkin.

Dodaje da je njegov jedini interes da pomogne svojim klijentima Ljubi i Bekriji Seferoviću.

„Ljudski, s druge strane, kao građanin ovog grada, kao roditelj dvoje djece, meni privatni interes je ogroman kao i kompletnoj javnosti da se dođe do konačne istine da se zna šta se desilo s nesretnim Dženanom“, ističe Karkin.

Na pitanje da li istraga Tužilaštva BiH utječe na predmet za koji se čeka presuda Vrhovnog suda FBiH, Karkin kaže da pravno ne bi trebala utjecati.

„Možda ne bi trebalo, ali će utjecati. Evidentno je da je takav pritisak javnosti, medija na ovaj predmet, apsolutno da utječe. Ovo je predmet takve prirode gdje su svi zainteresovani i oni koji imaju direktan interes i oni koji nemaju, ali smo svi zainteresovani za ovaj predmet i svi ga pratimo s krajnjom pažnjom“, kaže Karkin.

Kada je riječ o odluci Vrhovnog suda FBiH, postoje dvije mogućnosti, ili da potvrdi oslobađajuću presudu ili da provede pretres pred Vrhovnim sudom.

„Ja se iskreno nadam da do toga neće doći, jer bi to bilo produžavanje agonije prije svega porodice oštećenog, a da ne kažem svih nas ostalih. Treba razmišljati i o Ljubi i Bekriji Seferoviću, i to su ljudi, i oni imaju svoje osjećaje i potrebe. I njihov život je pauziran, i oni čekaju rješenje ovog predmeta, i oni imaju svoju djecu. Bekrija ima 15 djece, Ljubo ima osmero i njihova djeca hoće da znaju šta će se desiti njihovim roditeljima, krajnje je vrijeme da se to riješi“, kazao je Karkin.

U svojoj dugogodišnjoj karijeri advokat Karkin nikada nije imao slučaj, a posebno ne saobraćajne nesreće, gdje je optužnicu zastupalo deset tužilaca.

„Ovo je prvi predmet gdje je takva postavka, dešavalo se da na jednom pretresu budu dva ili tri tužioca, na sljedećem pretresu potpuno drugi ljudi. To je moguće, jer glavna tužiteljica ima mogućnost da određuje razne tužioce po ličnim preferencama, ali je vrlo neobično da je deset. Simptomatično je da je nekoliko tužilaca koji su radili u startu na ovom predmetu, u međuvremenu dalo otkaz, napustilo Tužilaštvo KS, neki su prešli u advokate, neki su postali državni tužioci.

Kad čovjek razmišlja, razne mu kombinacije padaju na pamet. Zašto odlaziš s posla? Ovo je lijep predmet da se i karijerno napreduje ukoliko radiš posao kako bi trebalo, ako poštuješ zakon, ne zloupotrebljavaš svoja prava i obaveze, ovo bi bio predmet da napreduješ u karijeri, da ideš dalje, da budeš državni tužilac, da budeš šef nekog tužilaštva, da odeš na neku sudijsku poziciju, da budeš vrhunski advokat, a ne obrukati se ovako“, zaključio je Karkin.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79