Advokat Lukić uvjerava: General Mladić osuđen i za događaje koji nisu u optužnici

General Vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen je i za incidente i događaje koji nisu uopšte navedeni u optužnici, izjavio je njegov advokat Branko Lukić koji je počeo detaljnu analizu presude kojom je Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora, uz izdvojeno mišljenje sudije Priske Nijambe.

Lukić je naveo da je sudija Nijambe primijetila, između ostalog, da je u presudi napravljena greška u geografsko-vremenskom okviru.

“Mladić je optužen i osuđen za neka djela koja su se dogodila u BiH 1991. i početkom 1992. godine, kada on uopšte nije bio tamo nego u Hrvatskoj i nije mogao da bude odgovoran za njih. Takođe je osuđen i za jedno djelo iz Hrvatske kad je bio tamo, ali se ono ne spominje u optužnici”, rekao je Lukić za Večernje novosti. On je ukazao da je sudija Nijambe navela da je Mladićeva krivica za udružene zločinačke poduhvate utvrđena isključivo na osnovu posrednih dokaza na nivou “rekla-kazala”.

Lukić kaže da se sudija Nijambe bavila i dijelom u kojem je Mladić proglašen krivim za zločine koje su počinile paravojne jedinice.

“Sudija se pita kako je veće moglo da zaključi da je Mladić imao kontrolu nad paravojnim jedinicama. Kaže da nijedan razuman sud ne bi zanemario mnogobrojne dokaze o naporima generala da takve jedinice iskorijeni. On je njihove pripadnike tokom cijelog rata hapsio, razoružavao i proterivao sa teritorije koju je kontrolisao. Kako onda može biti odgovoran za njihove zločine”, upitao je Lukić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79