Advokat najavio: “Iduće sedmice krivična prijava protiv KCUS-a”

Advokat Damir Koldžo, koji zastupa porodice Palić i Hota, potvrdio nam je da će u ponedjeljak ili u utorak podnijeti krivičnu prijavu protiv Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Koldžo je advokat porodica čiji su članovi, kako navode, zbog nemara preminuli u KCUS-u od posljedica koronavirusa.

Isti zahtjev

Ranije je Koldžo predao prijavu protiv KCUS-a Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS, a koja je proslijeđena federalnoj inspekciji. Kako nam je potvrdio, dobio je dokumentaciju za Atifa Hotu, koji je preminuo 4. marta.

Ono što je šokantno u ovom slučaju jeste to što se Atif Hota vodio kao Covid pacijent iako je PCR test pokazao da je negativan na koronu.

Koldžo: Nisu izdali rješenje o kažnjavanju

– U dokumentaciji je navedeno da ima endem mozga i da su mu PCR testovi bili negativni. Liječili su ga u Covid odjelu KCUS-a. Ta je dokumentacija nepotpuna jer nije navedeno na kojem aparatu je bio, kojom terapijom se liječio, koliki je protok kisika bio… To u dokumentaciji nije navedeno – rekao nam je Koldžo.

Prekršeni rokovi

Za porodicu Palić nije dobio nikakvu dokumentaciju iako je predao isti zahtjev kao u slučaju “Hota”. Podsjećamo, Mirela Palić, supruga Seada Palića, i Esad Palić, brat blizanac umrloga, najavili su da će tužiti KCUS.

– Ponovo sam poslao zahtjev federalnoj inspekciji da mi dostave kopiju zapisnika o izvršenju prijave, jer je nisam dobio, i da mi objasne zašto nisu izdali rješenje o kažnjavanju u oba slučaja, jer su prekršeni rokovi. Rok koji je inspekcija dala je istekao prije više od 15 dana, a ja i dalje nemam dokumentaciju – kazao nam je Koldžo.

Kako je dodao, pričekat će ponedjeljak ili utorak, kada će Tužilaštvu KS predati krivičnu prijavu protiv KCUS-a zbog nemara u liječenju, nepostupanja prema njegovim zahtjevima, nedostavljanja dokumentacije, kao i neformiranja komisije koja bi uzela izjave od svih ljekara i medicinskog osoblja koji su učestvovali u liječenju preminulih.

Kazne do 15.000 KM

Koldžo kaže da su za svaki od prekršaja koje je prijavio kazne od 10.000 do 15.000 KM i od 500 do 3.000 KM za odgovorno lice.

– Ukoliko imate pet ovakvih prekršaja, to je 50.000 KM, odnosno 50.000 KM budžetskih sredstava – rekao je Koldžo.
Prošlo više od 15 dana

Advokat Koldžo je kantonalnoj inspekciji zahtjev poslao 19. aprila. Potom je inspekcija 23. aprila taj dopis proslijedila federalnoj inspekciji, koja nije navela datum kada su uputili zahtjev KCUS-u. Krajem aprila Koldžo je dobio dopis od federalne inspekcije u kojem je navedeno da je rok KCUS-u tri dana da dostavi dokumentaciju piše Avaz.

– Prošlo je više od 15 dana i nemam potpunu dokumentaciju za porodicu Hota, a nikakvu za porodicu Palić – potvrdio nam je Koldžo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79